Uzmanlar enflasyon rakamlarını değerlendirdi

Akbank, ING Bank, ABank, Turkish Bank, JP Morgon ve Ekspres Invest ekonomistleri bugün açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Temmuz ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK tarafından açıklanan temmuz ayı rakamlarına göre, temmuz ayında TÜFE aylık bazda yüzde 0,23 gerilerken, yıllık bazda, baz etkisi ile bir miktar yükseliş kaydederek yüzde 9,07 arttı. ÜFE'de ise temmuz ayında aylık 0,31 gerileme kaydedilirken, yıllık bazda yüzde 6,13 artış gerçekleşti.

Uzmanlar genel olarak, açıklanan enflasyon rakamlarının beklentilerden daha iyi geldiğini, özellikle ÜFE'de beklentilerden daha iyi bir enflasyon oranı olduğunu ve emtia fiyatlarında sürpriz bir gelişme yaşanmaz ise Merkez Bankası'nın yıl sonu için hedeflediği yüzde 6,20 oranının gerçekleşebileceğini kaydettiler.

Açıklanan verilerin ardından uzmanlar görüşlerini paylaştı.


ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren

[PAGE]


ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren


ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren, temmuz ayında giyim ve konut, su, elektrik gruplarının katkısıyla TÜFE'nin piyasa beklentisinden daha hızlı gerilediğini söyleyerek, "Bu gerçekleşmelerin ardından yıllık enflasyon baz etkisinden kaynaklanan sınırlı bir artış ile yüzde 8,87'den yüzde 9,07'ye yükseldi. Elektrik, gaz üretimi ve dağıtımındaki aylık yüzde 3,21 düzeyindeki önemli fiyat gerilemesine, ana metallerdeki yüzde 1,1'lik fiyat düşüşünün eklenmesiyle, ÜFE ise Temmuz'da aylık yüzde 0,31 oranında azaldı. Böylece yıllık ÜFE enflasyonu son iki buçuk senenin en düşük değeri olan yüzde 6,13'e geldi" dedi.
Dağdeviren, beklentilerin üzerinde bir gerileme gösteren temmuz ayı verilerinin, gıda fiyatlarındaki risklere karşın, Merkez Bankası'nın ve kendilerinin yüzde 6,2'lik yıl sonu enflasyon tahminine doğru düzelmenin devam edeceğini ortaya koyduğunu belirterek, "Azalan maliyet baskısı ve istikrarlı TL'nin yanı sıra son çeyrekteki baz etkisi düşüşün hızlanmasına neden olarak bu süreci destekleyecektir" ifadelerini kullandı.

Turkish Bank Hazine Pazarlama Müdürü Aslı Öğüdücü

[PAGE]


Turkish Bank Hazine Pazarlama Müdürü Aslı Öğüdücü

Turkish Bank Hazine Pazarlama Müdürü Aslı Öğüdücü, enflasyon rakamlarının beklentilerin altında gerçekleştiğini, özellikle ÜFE'de beklentilerden çok daha iyi gelen bir enflasyon oranı olduğunu söyleyerek, "Dolayasıyla bu veriler bono piyasasına da olumlu yansıdı. Kurlar tarafına da olumlu yansıyor. Bono tarafında görülen para girişi son birkaç ayda ağırlıklı olarak yabancı yatırımcı kaynaklı olduğu için döviz tarafına da olumlu yansıyor. Sepet olarak TL değer kazanırken kur sepeti 2 seviyesinin altına yerleşmiş durumda. Olumlu seyrin devamını bekliyoruz. Bono faiz oranlarında bir miktar daha gerileme imkanı var. Dolar/TL de 1,7950'nin altında kalabilirse daha aşağı seviyeler gündeme gelecektir" değerlendirmesinde bulundu.

JP Morgan Türkiye Ekonomisti Yarkın Cebeci

[PAGE]


JP Morgan Türkiye Ekonomisti Yarkın Cebeci

JP Morgan Türkiye Ekonomisti Yarkın Cebeci ise, "Türkiye'nin temmuz ayı enflasyon oranı fiyat baskısının zayıfladığını gösteriyor " şeklinde yorumladı.
Cebeci, nispeten yüksek seyreden gıda fiyatlarına temel risk olarak dikkat çektiğini belirterek, giyim ve tekstil ürünlerinde fiyatların düşüş yönünde seyretmesinin ve yavaşlayan iç talebin temmuz ayında aylık bazda enflasyonun 0,23 oranında gerilemesinde etkili olduğunu, bu oranın JP Morgan tahminleri doğrultusunda gerçekleştiğini ifade etti.
Cebebi yıl sonunda ortalama enflasyonun yüzde 6,2 oranında gerçekleşmesi yönündeki tahminlerinin Merkez Bankası tahminleri ile de uyumlu olduğunu belirterek, "Merkez Bankası son aylarda enflasyon oranlarını doğru bir şekilde tahmin ederek muhteşem bir iş çıkarıyor. Temmuz ayı da bu anlamda önemli bir gösterge. Bu gibi yerinde ve tutarlı tahminler Merkez Bankası'nın kredibilitesini artırıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ekspres Invest Başekonomisti Nilüfer Sezgin

[PAGE]


Ekspres Invest Başekonomisti Nilüfer Sezgin

Ekspres Invest Başekonomisti Nilüfer Sezgin, "Türkiye'nin temmuz enflasyon oranı beklenen deflasyonu destekleyici nitelikte" dedi.
Sezgin, temmuz ayındaki "sürpriz düşüşün" bir kaç kategorinin birleşiminden oluşan sebeplere dayandığını belirterek, "Gıda fiyatları aylık kıyaslamada yüzde 0,4 oranında arttı. Bu mevsimsel düşüşler göz önüne alındığında yüksek sayılabilir. Giyim sektörü fiyatları yüzde 4,38 oranında düşerken, asıl sürprizin yüzde 0,47 oranında azalan ev eşyası ve 0,61 oranında düşüş yaşayan konut sektöründen kaynaklanıyor" şeklinde konuştu.
Sezgin mevcut veriler çerçevesinde yıl sonunda, ortalama yıllık enflasyonun yüzde 6,2 oranında gerçekleşeceği tahmininde bulunurken, "Yılın geri kalanında çekirdek enflasyonda aşağı yönlü bir trendin hakim olmasını bekliyoruz" dedi.

ABank Başekonomisti Serdar Şenol

[PAGE]


ABank Başekonomisti Serdar Şenol

ABank Başekonomisti Serdar Şenol da temmuz ayı ÜFE ve TÜFE verilerinin Merkez Bankası'nın beklentilerine paralel olduğunu ifade etti.
Şenol, ÜFE ve TÜFE'de meydana gelen değişmelerin mevsimsel gelişmeler olduğunu belirterek, "ÜFE ve TÜFE verilerinin Merkez Bankası'nın beklentilerine paralel olduğunu söyleyebilirim. Merkez Bankası'nın öngörülerinden ve fikirlerinde herhangi bir değişime yol açmayacağını düşünüyorum" dedi.

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bülteni

[PAGE]


Akbank Ekonomik Araştırmalar Bülteni

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bülteni'nde, enflasyon rakamının, küresel ekonomide risk alma iştahında ciddi bir bozulma olmadığı takdirde ve petrol fiyatları ılımlı seyrettiği sürece Merkez Bankası'nın yıl sonu öngörüsü olan yüzde 6,2 ile uyumlu gerçekleşebileceği tahmininde bulunuldu.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir