”Vadeli çek konusunda zaman geçirmeden düzenleme yapılmalı”

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Yalçıntaş, firmaların vadesinden önce çek tahsil etmek istemesinin, sıkıntılara neden olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, vadeli çek konusunda "zaman geçirmeden" yasal düzenleme yapılması gerektiğini kaydetti

Yalçıntaş, yaptığı yazılı açıklamada, vadeli çek sisteminin Türk ekonomisinde üretimin finansmanında ve piyasa canlılığının korunmasında büyük önem taşıdığını, bu nedenle vadeli çek konusunda "zaman geçirmeden" yasal düzenleme yapılması gerektiğini kaydetti.

Hukuk sisteminde vadeli çek olmasa bile, piyasa ihtiyaçları çerçevesinde vadenin kullanıldığını ve bunun, piyasanın tüm aktörleri tarafından kabul gördüğünü belirten Yalçıntaş, şöyle devam etti:

"Finans sıkışıklığı nedeni ile bir firmanın vadesinden önce çek tahsil etmek istemesi sıkıntılara neden olmaktadır. Benzer şekilde örneğin bazı banka ve finans kuruluşları ile yapılan kredi işlemleri sırasında teminat olarak alınabilen vadeli müşteri çeklerinin vadesinden önce tahsile konulması da zincirleme sorunlar yaratmaktadır. Vadeli çek sisteminin işlemesi piyasada hayati öneme sahiptir. Hukuken geçerli olmamasına karşın piyasada kabul gören vadeli çek uygulamasının sürdürülebilmesini teminen, bu tür çeklerin vadesinden önce tahsil edilmesini engelleyecek hukuki düzenlemeler yapılması elzemdir."

"711'inci maddeyi bahane ederek zaman kazanmayı hedefleyenler"

Murat Yalçıntaş, zorla çek imzalatılan kişileri korumak için düzenlenen "Türk Ticaret Kanunu'nun 711'inci maddesini bahane ederek zaman kazanmayı hedefleyenler"in de "ticareti kilitlediğini" kaydetti.

İTO olarak uzun süredir konunun takipçisi olduklarını ve girişimlerde bulunduklarını vurgulayan Yalçıntaş, Yeni Türk Ticaret Kanunu taslağında ilgili maddedeki ifadenin kaldırılacağı hususunu çok olumlu bulduklarını bildirdi.