Vakıfbank, İZTO ile kredi protokolünü yeniledi

Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı Çakır, sektörlerin en kötü günleri atlattığını, ciddi bir sorun beklemediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İZMİR - İzmir Ticaret Odası (İZTO) ile Vakıfbank arasındaki kredi protokolü yenilendi. Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı İhsan Çakır, sektörlerin en kötü günleri atlattığını, kredilerde bundan sonra artık ciddi bir sorun beklemediklerini söyledi.

İZTO üyelerine yönelik özel faiz ve seçeneklerle geçen yıldan bu yana uygulanan kredi protokolü, Oda'da yapılan törenle yenilendi.

Törende konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, piyasalarda kara bulutların dağılmaya başladığını, ancak canlılık temposuna henüz ulaşılamadığını ifade etti.

Bir çok sektörde sıkıntının devam ettiğini, firmaların özellikle kredi sicillerinin bozuk olmasının kaygı verici olduğunu dile getiren Demirtaş, "Üyelerimizden pek çoğunun sicilleri bozuk, olumsuz rakamlar da sürekli artıyor. Bu dönemi, KGF desteği ve bankaların olumlu yaklaşımıyla atlatacağımızı umuyoruz. Biz krizkolik bir ülkeyiz, 10 yılda 10 kriz gördük. Bu da bizim için bir avantaj" dedi.

Kriz döneminde Oda üyelerinin acil kredi ihtiyaçlarının karşılanması için Vakıfbank işbirliğiyle, Oda bütçesi destekli olarak Acil Destek Kredi Programı başlattıklarını hatırlatan Demirtaş, programda hedeflenen rakamın henüz yakalanamadığını dile getirdi.

Demirtaş, şöyle konuştu:

"Bu kredi programında limitimizi sonuna kadar kullanamadık. Bazı üyelerimiz bankaların istediği özelliklere sahip değil. Banka iyi niyetli davrandı, bazı konularda tolerans gösterdi ama onların da bazı kırmızı çizgileri var. Program kapsamında kredi kullandırılmaya devam ediyor. Şu anda hedeflenen miktarın yarısını geçtik." 

Bilançolar

Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı İhsan Çakır ise reel sektörü aktardıkları kaynak miktarının son dönemde ciddi oranda geliştiğini, bu kapsamda İZTO üyelerine daha cazip koşullarla kredi sunmak istediklerini söyledi.

Çakır, takipteki kredi oranının mevcut duruma etkileri konusundaki bir soru üzerine, Eylül-Mart döneminde takip oranlarında artış yaşandığını, ancak BDDK'nın yaptığı düzenlemeyle takibe düşmemiş aksayan krediler için yeniden yapılandırma uygulandığını ifade etti.

Program çerçevesinde reel sektörle finans kesimi arasında güzel bir işbirliği yapıldığını belirten Çakır, şunları söyledi:

"Kriz sürecinde talebin daralmasıyla beraber reel sektörde ciddi kapasite daralmaları oldu. Vardiyalar azaldı. Şirketlerin bu dönemde kısa vadeli desteğe ihtiyacı vardı. Bankacılık sisteminin güçlü yapısıyla bu destek sağlanmış oldu.

Halka açık şirketlerin 6 aylık bilançolarında bozulma olmadı. Bunda kriz konusunda tecrübeli bir ülke olmamızın da etkisi oldu. Karşılıklı kazan kazan ilkesine göre, iyimser bir yaklaşım içinde olduk.

Artık ciddi bir sorun beklemiyoruz, en kötüsü geride kaldı. En kötüsünde ayakta duran sektör bundan sonra da devam edecektir. Dünyada kısmi de olsa gelişme sinyalleri almaktayız. 2010 yılına girerken kadem kademe daha iyi rakamlar geleceğini, talebin ve kredilerin artacağını bekliyoruz."

İmzalanan protokolle İZTO üyeleri 10 yıla kadar vadeli iş yeri edindirme ve 5 yıla kadar vadeli ihtiyaç kredisi kullanabilecek. İşletme ihtiyaç kredileri yüzde 1,39'dan başlayan oranlarda sağlanacak.