”Vakıfbank'ı ayakta tutmaya çalışıyorlar”

CHP'li Kart, adli emanet paralarının faizinin devlete intikal etmesi gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, AKP'nin Sabah-ATV'nin satışı sürecinde Çalık Grubuna kredi verdikten sonra yüksek kredi riski yaşamaya başlayan Vakıfbank'ı ayakta tutmaya çalıştığını savundu.

Adli emanet paralarının yeniden Vakıfbank'a yatırılmasını değerlendirirken, "Çalık Grubuna, Sabah-ATV'nin satış sürecinde verilen kredinin yarattığı tahribatı ve kredi riskini azaltmak için mi bu kanunsuz uygulamaya tevessül ve tenezzül edilmiştir?" diye sordu.

Kart, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Harçlar ile İcra İflas kanunlarına göre adli emanet paralarının faizinin devlete intikal etmesi gerektiğini söyledi.

Yıllık 1.5 milyar doların üzerinde olduğu tahmin edilen bu paraların, faiz gelirinin de 250-300 milyon dolar olacağına işaret eden Kart, 1 Temmuz 2005 tarihine kadar uygulamanın, devletin bu paralardan faiz geliri elde etmesi yönünde olduğunu ifade etti.

Atilla Kart, bu tarihten sonra sıfır faizle Akbank'a yatırılmaya başlanan paraların, Adalet Bakanlığının 6 Mayıs 2008 tarihli genelgesiyle yine faizsiz olarak Vakıfbank'a aktarılmasına karar verildiğini anlattı.

Kart, 59. Hükümet döneminde Adalet Bakanı olan Cemil Çiçek ile Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in yasaya aykırı uygulama yaptıklarını, haksız kazanç ilişkilerine zemin hazırladıklarını öne sürerek, bu sürecin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bilgi ve talimatı dışında gelişmesinin söz konusunu olamayacağını iddia etti.

Siyasi iktidarın, Sabah-ATV'nin satışı sürecinde Çalık Grubuna kredi verdikten sonra yüksek kredi riski yaşamaya başlayan Vakıfbank'ı ayakta tutmaya çalıştığını savunan CHP'li Kart, şöyle konuştu:

"Bu aşamada Vakıfbank'ın uğramış olduğu sıkıntıyı aşmak için bu kez adli emanet paralarının, mevduat takviyesi sağlamak amacıyla faizsiz olarak Vakıfbank'a aktarıldığını görüyoruz. Ortada, ihmal veya takdir yetkisi veyahut kamu hizmetinin gereği ve kamu yararı kavramlarıyla hiçbir şekilde açıklanamayacak bir yolsuzluk zinciri var. Bir saadet zincirinin yarattığı ve kurumsallaşan bir yolsuzluktan söz ediyorum. Her iki adalet bakanı ve başbakan siyasi nüfuzlarını kötüye kullanmışlar ve yasaya aykırı şekilde Hazine gelirlerinden vazgeçmişlerdir."

"Hesabı sorulacak"

Bu olayın, hukuki ve cezai anlamda hesabının mutlaka sorulacağını ifade eden CHP Konya Milletvekili Kart, "1 Temmuz 2005 tarihine kadar Vakıfbank'tan faiz geliri Hazine adına tahsil edilirken, neden bu faiz gelirinden vazgeçilip, 1 Temmuz 2005- 2 Haziran 2008 tarihleri arasında faizsiz olarak Akbank'a yatırılmıştır? Akbank ile bu ilişki devam ederken, bu kez neden 2 Haziran 2008 tarihinden itibaren ve faizsiz olarak yeniden Vakıfbank'a bu paralar aktarılmıştır? Çalık Grubuna, Sabah-Atv sürecinde verilen kredinin yarattığı tahribatı ve kredi riskini azaltmak için mi bu kanunsuz uygulamaya tevessül ve tenezzül edilmiştir?" diye sordu.