Vatandaş zam sağanağı altında kalacak!

Haziran ayı işsizlik ile Ağustos ayı bütçe rakamlarını değerlendiren CHP'li Öztrak, bütçe sonuçlarının yeni zamların yolda olduğunu gösterdiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, dün açıklanan bütçe sonuçlarının yeni zamların yolda olduğunu gösterdiğini belirterek, "Vatandaş borç yükü altında ezilirken, bir de yeni bir zam sağanağı altında kalacaktır" dedi. 
 
Öztrak, yaptığı yazılı açıklamada, Haziran ayı işsizlik ile Ağustos ayı bütçe rakamlarını değerlendirdi. Türkiye ekonomisinin bu yılın ikinci üç ayında beklentilerin altında büyümesine, ailelerin tüketiminin, özel sektörün yatırım harcamalarının 2009 krizinden bu yana ilk kez düşmesine, imalat sanayi kapasite kullanım oranının yılbaşından bu yana sürekli gerilemesine, tüketici güveninin azalmasına rağmen Türkiye'de işsizlik gerilediğini belirten Öztrak, böyle bir denklemle dünya üzerinde işsizliği düşürebilen tek ülkenin Türkiye olduğunu ifade etti. 
 
 
İş-Kur'un kayıtlı işsiz sayısı artarken TÜİK'in işsizlik rakamları nasıl düştü
İktidarın büyümeyi keserek, ekonomide güveni yok ederek işsizliği nasıl düşürebildiğinin sırrını vakit kaybetmeden tüm dünya ile paylaşması gerektiğini savunan Öztrak şunları kaydetti: 
"Ama önce iktidar şu hususu kamuoyuna izah etmelidir; Haziran itibariyle İş-Kur'un kayıtlı işsiz sayısı, son bir yılda, yüzde 36 artarken; TÜİK'in aynı dönemdeki işsiz sayısı nasıl yüzde 12 düşmüştür? 2011'in Haziran ayında TÜİK 2,5 milyon işsiz tespit ederken, İş-Kur kayıtlı işsiz sayısını 1,5 milyon olarak ilan etmiştir. Bir yıl içinde aradaki 1 milyon kişilik fark kapanmış İş-Kur'un rakamları TÜİK'in rakamlarını yakalamıştır. Oysa yöntem itibariyle bunun olması imkansızdır. Çünkü TÜİK'in işsiz sayıları anketle türetilip ekonomideki tüm işsizleri kapsarken, İş-Kur'un rakamları sadece kendine başvuranları göstermektedir. Bu durumda ya İş-Kur'a kaydolmayan işsiz kalmamıştır ya da TÜİK işsizliği düşük tahmin etmektedir. Veriler güven vermemektedir, veriler çelişmektedir. İmalat sanayi kapasite kullanımı düşerken, üretim artmaktadır. Mevsim ve takvim etkisinden arınmış imalat sanayi üretimi artarken, imalat sanayinin ihracat miktar endeksi gerilemektedir. TİM'in ihracat rakamları düşerken, TÜİK' in ihracatı artmaktadır." 
 
Göstergeleri mıncıklamak sorunu çözmez
Başbakan'ın talimatlarını istatistiki yöntem değişiklikleriyle gerçekleştirmenin, bürokrasinin görevi olmadığını ifade eden Öztrak, "Bürokrasinin görevi siyasetin ve ekonomik birimlerin karar almasını sağlayacak sağlam, tutarlı veri ve bilgileri oluşturmaktır" dedi. Öztrak, dün açıklanan bütçe sonuçlarının da yeni zamların yolda olduğunu gösterdiğini belirterek, "Hükümetin bütçede büyümeyi desteklemeye, işsizliği çözmeye oyun alanı kalmazken, ekonomik göstergeleri yöntem değişiklikleri ile mıncıklamak sorunu çözmez. Vatandaş borç yükü altında ezilirken, bir de yeni bir zam sağanağı altında kalacaktır. Vatandaşın harcayabileceği gelir azaldıkça borç yükü altında ezilecek, mızrak çuvala sığmayacaktır. Vatandaş evinin tapusunu, arabasının anahtarını bankalara kaptırırsa bunun sorumlusu AKP'den başkası değildir."
Bu konularda ilginizi çekebilir