Vestel, Güney Amerika'ya 1 milyon adet TV satacak

Vestel, Güney Amerika pazarı için atağa hazırlanıyor. Amaç, bir yılda 1 milyon tv satmak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

Sayime BAŞÇI

BERLİN - Yılın ilk yarısında Avrupa kupası ve olimpiyatların da etkisi ile TV satışlarını yüzde 70 artırdığı belirtilen Vestel, Güney Amerika pazarı için yeni bir atağa hazırlanıyor.  Televizyon pazarının İngiltere, İrlanda ve İskandinavya'da küçüldüğüne işaret eden Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkan Vekili Turan Erdoğan, Güney Amerika'ya yeni bir oluşumla 1 yılda 1 milyon TV satacaklarını açıkladı. 
Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen 'Tüketici Elektroniği Fuarı'nda (IFA) konuşan Erdoğan, yeni pazar çalışmalarının yoğun biçimde devam ettiğini söyledi. En büyük hedeflerinin Güney Amerika olduğunu kaydeden Erdoğan, "Güney Amerika için ülke şartlarına uygun ürün geliştirme çalışmalarını tamamladık. Arjantin, Brezilya, Uruguay, Peru, Kolombiya ve Paraguay'a televizyon ihracatına hazırlanıyoruz. Daha önce bu pazarlara çok sınırlı sayıda ihracatımız bulunurken, önümüzdeki 12 ay içerisinde bu pazarlara en az 1 milyon adet televizyon satışı hedefliyoruz" dedi.
Bugüne kadar gerçekleşen satışlarla ilgili değerlendirmeler yapan Erdoğan, ilk 6 ayda televizyon satışlarında yüzde 70'lik büyüme oranına erişerek televizyon satışlarında 687 milyon euroluk ciroya ulaştıklarını belirtti. Erdoğan, olimpiyat ve futbol turnuvalarının televizyon satışları için önemli bir itici güç olduğunu belirterek, "Avrupa Kupası'nın haziranda, olimpiyatların da temmuzda düzenlenmesiyle televizyon satışlarında büyük bir ivme yakaladık" dedi.

TV'de yüzde 70 büyüme
Avrupa'da televizyon yenileme süresinin 3-4 yıla indiğini anlatan Turan Erdoğan, şunları söyledi: "Televizyonu erkekler seçiyor ve alıyor. Futbol turnuvaları ve olimpiyat döneminde rahat rahat istediği turnuvayı izlemek isteyen, evlerine ikinci hatta üçüncü televizyonunu satın aldı. Bu yılın ilk 6 ayında bu nedenle özel bir yıl yaşadık. Bu nedenle Vestel olarak yılın ilk 6 ayında televizyonda yüzde 70'lik büyüme elde ettik. Televizyon satışlarından 687 milyon Euro elde ettik. Bu yıl 11 milyon adet televizyon üretimi hedefliyoruz. Şu ana kadar 5 milyon adet üretim gerçekleştirdik." 
Beyaz eşyada ise ilk 6 ayda yüzde 20'lik artışa ulaştıklarını anlatan Turan Erdoğan, "Pazarlarımızı çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Hem kahverengi hem de beyaz eşyada ataklarımız olacak. Hindistan ve Güney Amerika'da çok ciddi bir potansiyel var. Satış kanallarımızda görüşmeler devam ediyor. Bu bölgelerde potansiyeli iki katına çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu. 
 Erdoğan, cironun yüzde 75'ini yurtdışından sağladıklarını ifade ederek, "Yurtdışı operasyonlarımız çok daha büyük. 138 ülkeye ihracat yapan bir firma haline geldik. Geçen yıl 2.8 milyar dolar ihracat yaptık. Bu yılın ilk 6 ayında ihracat yüzde 45 arttı. Özel bir 6 ay geçirdik ama bu etki yılın ikinci yarısında azalır. Yıl sonunda ihracat hedefimizi 2.5 milyar euro olarak belirledik" diye konuştu.

İFA'da 318 ürün sergiledi
Vestel, IFA (Tüketici Elektroniği Fuarı) Berlin'de 2 bin 650 metrekare alanda 318 ürünü sergiledi. Vestel'in sergilediği yeni ürünler arasında 10.1 inç tablet bilgisayar, 3D Smart Led TV, Quat HD 60 inç LED TV, şeffaf monitör, 80 inç akıllı tahta, ses ve hareket ile kumanda edilebilen LED TV, 4 kapılı buzdolabı, kurutmalı çamaşır makinesi yer aldı.

'Akıllı tahta' da ihraç edilecek
Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkan Vekili Turan Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ihalesini kazandıkları 'akıllı tahta'yı ihraç etmeye başladıklarını başladıklarını söyledi. Türkiye'de 85 bin adet akıllı tahtanın kurulumunu gerçekleştirdiklerini ifade eden Erdoğan, Avrupa'ya ihracat konusunda şu bilgileri verdi: "Almanya'dan sipariş aldık. İngiltere'den de sipariş almak üzereyiz. Arjantin'e de numunelerimizi sevk ettik. Amsterdam'da düzenlenecek fuarda da bu ürünümüz görücüye çıkacak ve orada da daha fazla sipariş alırız. Akıllı tahtayı, sadece okullarda kullanıma yönelik olarak düşünmemek gerekiyor. Artık şirketler toplantı odalarında da akıllı tahta kullanılıyor. Hem ekranı büyük, hem videolar görüntülenebiliyor hem de toplantı notları bilgisayarlara kaydedilebiliyor. Akıllı tahtalar eğitim alanının yanında ofis kullanımına da yönelik olacak. Akıllı tahta için 50 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz." Türkiye'de 60 inç akıllı tahtalar kullanılırken, ihraç edilenler 80 inç olacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir