Vizesiz Avrupa, KOBİ'lerin önünü açacak
İş dünyası, AB Komisyonu'nun, AP'ye Türk vatandaşlarına vize serbestisini tavsiye etmesi kararını memnuniyetle karşıladı.
Dün toplanan Avrupa Birliği Komisyonu, Avrupa Parlamentosu'na Türk vatandaşlarına vize serbestisini tavsiye etti. Haziran sonuna kadar yürürlüğe girmesi beklenen karar iş dünyası temsilcileri tarafından olumlu karşılandı. İş dünyası kararın özellikle, iş bağlantıları için yurt dışına çıkan iş adamlarını sevindireceği görüşünde birleştiler.
MÜSİAD Başkanı Olpak: Ekonomik bir başarı
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Nail Olpak, AB'nin vize muafiyeti konusundaki raporu sonrası yaptığı açıklamada bu gelişmeyi ekonomik bir başarı olarak değerlendirdi.
"Türkiye başta göçmen meselesi olmak üzere AB’nin kendisinden beklediği kriterleri yerine getirme konusunda önemli adımlar attı. Türkiye’nin AB’den beklentilerinin karşılanacağı dönem ise yeni başlıyor. Dolayısıyla önümüzdeki bu süreci AB’nin samimiyet ve tutarlılığının test edileceği bir dönem olarak görüyoruz.” şeklinde konuşan Olpak sözlerini şöyle devam sürdürdü:
“Elbette vize muafiyetinin teminini, siyasi olduğu kadar ekonomik anlamda da bir başarı olarak görmeliyiz. Aslında temel bir sorun olan, göçmen sorununun çözümü sürecinde hız kazanan diplomatik görüşmeler neticesinde, vizesiz geçişin Türkiye açısından olmazsa olmaz bir koşul olduğunu uzun süredir tartışıyorduk. Bu anlamda AB Komisyonu’nun bu kararı ülkemiz adına siyasi bir başarıdır. Kararın muhtemel ekonomik yansımalarına baktığımızda, bunu aynı zamanda ekonomik bir başarı olarak nitelemeliyiz. Zira yılda yaklaşık 1 milyon vatandaşımız Türkiye’den AB ülkelerine geçiş için vize başvurusu yapıyor. Bu süreçte vize başvuru ücreti de dâhil olmak üzere, diğer masraflarla birlikte kişi başı talep edilen ücret 250-300 euro gibi bir meblağa tekabül etmektedir ki bu da AB ülkelerine vizelerin kaldırılması durumunda yıllık yaklaşık 250-300 milyon euronun vatandaşımızın cebinde kalacağı anlamına geliyor. Bunun kadar önemli bir başka nokta da, vizeler için kaybedilen süreler ve süreçlerde yapılamayan iş görüşmelerinin verdiği kayıplardır. Vizelerin kaldırılmasını, en büyük ihracat pazarımız olan AB ülkeleriyle ticari ilişkilerimizin artırılması ve ortak pazarımızın genişletilmesine yönelik önemli bir fırsat olacağını düşünüyoruz.”
TİM Başkanı Büyükekşi: KOBİ’lerimizin de önü açılacak
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi yaptığı basın açıklamasında, AB Komisyonunun dünkü toplantısında Türkiye için olumlu karar çıkmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.
Büyükekşi ihracatçıların vize haberiyle umutlandığını belirterek, “AB ile vize uygulamasının yarattığı sorunlardan en fazla etkilenen kesimlerden biri de biz ihracatçılarız. Vize serbestisi Komisyondan bugün(dün) gelen güzel haber bizlere umut verdi. İhracatımızın neredeyse yarısını, ülkemize gelen doğrudan yatırımların ise yüzde 60’ını Avrupa Birliği ülkeleri oluşturuyor. Vize serbestisi ile ihracatçılarımız AB pazarında çok daha sağlam adımlarla ilerleyecek.” açıklamasını yaptı.
Vizelerin kalkmasının orta ve uzun vadede ihracata olumlu yansımaları olacağına değinen Büyükekşi sözlerini şöyle sürdürdü:
“İşadamlarının vize kaygısı olmadan Avrupa pazarlarında müşteri arayabilecek. Diğer taraftan, ihracatçılarımızın büyük çoğunluğu KOBİ’lerden oluşuyor. Bu kararla birlikte, KOBİ’lerimizin de önü açılmış olacak. Büyük firmalarımız vize alma konusunda ciddi sorunlarla karşılaşmıyor. Ancak, küçük ve orta ölçekteki ihracatçılarımız çoğunlukla bu sorunla karşı karşıya kalıyor. Hem zaman, hem maliyet anlamında bir kayıp yaşıyorlar.
Vize serbestisi ile aynı zamanda teknoloji ve bilgi transferi de kolaylaşmış olacak. Bugün dünyanın en önemli fuarlarından birçoğu AB’de gerçekleşiyor. İşadamlarımızın adeta şehirlerarası seyahat edercesine bu fuarlara, kongrelere, toplantı ve seminerlere katılabilmeleri, kısa vadede ihracatımızı artıracak. Orta ve uzun vadede ise ülkemize ihracat artışından çok daha geniş kapsamlı etkiler yaratacak. Özellikle, yeni nesillerimize sağlayacağı avantajlarla yarının ihracatçıları olacak gençlerimize de yepyeni vizyonlar kazandıracak.”
TESK Başkanı Palandöken: Piyasa canlanacak, yatırımlar artacak
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Avrupa Birliğinin (AB) Türk vatandaşları için vizeyi kaldıracak olmasının piyasaya pozitif enerji vereceğini belirterek, "Piyasa canlanacak, yatırımlar artacak." ifadesini kullandı.
AB'nin Raporunu "olumlu" diye nitelendiren Palandöken, uzun zamandır verilen çabaların olumlu sonucunun alınmasına az kaldığına dikkati çekti. Palandöken, şunları kaydetti:
"AB'nin vizeyi kaldırıyor olması piyasaya pozitif enerji verecek, piyasa canlanacak, yatırımlar artacak. Esnaf ve sanatkar artık ürettiği ürünler için Avrupa piyasasında rahatça pazar bulabilecektir. Tek taraflı yaşanan vize kısıtlaması zaten haksız rekabet yaratıyordu, kalkacak olması sevindiricidir. Ülkemizin üretimi ve ihracatı artacak, döviz rezervlerimiz yükselecektir."
İKV Başkanı Zeytinoğlu: Yeni bir başarı hikayesi
İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, izelerin kaldırılmasının bir psikolojik bariyeri yıkacağını dile getirerek, "Schengen vizesinin kaldırılması kararı, Türk vatandaşlarına verilecek son derece olumlu bir mesaj olacaktır. Türkiye için de bu zor şartlar altında bir moral takviyesi sağlayacak, AB ile ilişkilerde yeni bir başarı hikayesi olarak kabul edilecektir." ifadelerini kullandı
Zeytinoğlu, Avrupa Komisyonunun, vize serbestliği sağlandıktan sonra, anlaşmanın belirli hallerde askıya alınabilmesi, vize serbestliğinin geçici olarak durdurulabilmesi için öne sürdüğü korunma mekanizmalarına değinerek, vize serbestliği sonrasında aşırı bir hızla artan göç akınlarının oluşması, vizesiz seyahat hakkının suistimal edilmesi, güvenlik tehditleri ya da iltica başvurularında olağan dışı artış gibi durumlarda, Schengen alanı ülkelerinin korunma önlemleri alma hakkı bulunduğunu hatırlattı.
İTO Başkanı Çağlar: Türk üreticilerin kıymeti artacak
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye ile AB'nin 1996'dan bu yana Gümrük Birliği uyguladığını anımsatarak, "Bugün AB, Türkiye'nin bir numaralı ithalat ve ihracat ortağı. Türkiye de AB'nin ithalatında 7'nci, ihracatında 5'inci sırada. Bu gerçeğe rağmen Avrupa'ya giden iş adamımızın işini bitirip Türkiye'ye geri döneceği günü bırakın, neredeyse dönüş saatini bile ispat etmek zorunda bırakılması ne kabul edilebilir, ne de sürdürülebilir. Turizm ya da iş amaçlı kısa süreli vize muafiyetinin geçerli olacağı 26 Schengen ülkesinin toplam nüfusu 400 milyonu aşıyor" şeklinde konuştu.
İbrahim Çağlar, vize serbestisiyle ve ticaretin hızlanmasıyla Avrupa'da Türk mallarına talebin artacağı gibi Türkiye'de maliyet avantajı sunan üreticilerin de kıymetinin artacağına dikkati çekti.
Avrupa evlerinde Türk malı beyaz eşya, tekstil, makine ve petrokimya gibi ürünlerin çok daha fazla görülmesinin önünün açılacağına işaret eden Çağlar, "Vizelerin kalkmasıyla ihracatımızın yarıya yakınını yaptığımız Avrupa pazarı, Türkiye'ye daha da yakınlaşacak" ifadelerini kullandı.