WSJ'den "kaldıraç" yorumu

"Türkiye'nin yeni politika aracı şaşırtabilir"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

NEW YORK – Merkez Bankası'nın bu hafta açıkladığı, kaldıraç oranına dayalı zorunlu karşılıklar uygulaması yurt dışında da dikkat çekti. Wall Street Journal gazetesi, "Türkiye'nin yeni politika aracı şaşırtmaya yatkın" başlığını kullandığı haberinde yeni politika aracı için "Tabloyu daha fazla karmaşıklaştırması kaçınılmaz" iddiasında bulundu. 
 
ABD'nin borsa ve iş çevreleri gazetesi Wall Street Journal, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın Salı günü bankanın 2013 hedeflerini çizerken kaldıraç oranına dayalı zorunlu karşılıklar politikasını açıkladığını, 2014 yılında uygulamaya girmesi öngörülen söz konusu politikanın bankaların aşırı borçlanmasını engelemeye yönelik olduğunu kaydetti. 
WSJ, iktisatçıların zaten Başkan Erdem Başçı'nın alışılmamış para politikasını izlemeye çabaladıklarını öne sürerek "Yeni politika aracının, tabloyu daha fazla karmaşıklaştıracağını" savundu. 
 
Haberde Merkez Bankası'nın, halen uygulanan ve çok dikkat çekmiş olan politika karşımını da anımsatan gazete şu değerlendirmede bulundu: 
"Merkez Bankası'nın yeni aracı, iktisatçıların Sayın Başçı'nın karmaşık politika çerçevesinin gerekçesi olmadığını öne sürdükleri bir döneme rastlıyor. Başkan ise, politikaların, enflasyonu yavaşlatıp para birimini istikrarlaştırırken ekonomi büyümeyi sürdürülebilir bir tempoda soğutmaya yardımcı olduğunu savunuyor." 
 
ABD gazetesi, gerçekten 2011 yılında dolara karşı yüzde 20 değer kaybeden liranın bu yıl yüzde 5 değer kazandığına, cari açığın da GSYH'nın yüzde 10'dan yüzde 6.5'e kadar gerilediğine, enflasyonun adeta yarı yarıya azalarak yüzde 6.3'e düştüğüne, ekonomik büyümenin ise yüzde 8.5'ten yüzde 3'e yavaşladığına dikkat çekti. 
 
Oranlar hedeflerin altında
Buna karşın bu oranların Merkez Bankası'nın, enflasyon, büyüme ve cari açık hedeflerinin altında olduğunu kaydeden gazete, Erdem Başçı'yı eleştirenlerin de faiz oranlarına ilişkin geleneksel politikanın, Merkez Bankası'nın halen uyguladığı ve enflasyon hedeflerini "sürekli ıskalayan, saydam olmayan" politikadan daha etkin olacağını savunduklarını kaydetti. 
WSJ, haberine son verirken de IMF'nin geçtiğimiz günlerde yayımladığı raporundaki "Para politikasının başarısını asıl belirleyen, enflasyon hedefine ulaşma kabiliyeti ve şimdiye kadar enflasyon, hedefin iyice üstünde kaldı" değerlendirmesini de yansıttı.