Yabancı askeri bölgede çalışanlara yüzde 0.75 zam

Yabancı askeri iş yerlerindeki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde mutlu sona ulaşıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yabancı askeri iş yerlerindeki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı.

Harb-İş Sendikasından yapılan yazılı açıklamaya göre, Adana, İzmir ve Ankara'da bulunan iş yerlerindeki yaklaşık 1400 çalışan adına sürdürülen görüşmelerde önemli kazanımlar sağlandı. 

Görüşmeler sonucunda, 1 Nisan 2008'den geçerli olmak üzere saat ücretlerine 0.75 YTL seyyanen zam yapılmasına karar verildi. Bu zam, toplu iş sözleşmesinin 2'nci, 3'üncü ve 4'üncü altı aylarında enflasyon oranında artırılarak uygulanacak. 

Sözleşmenin yürürlük döneminde toplam 1600 dolar refah payı ödenecek. Bu ödemelerin ilki 2008 Eylül ayının ilk haftası 1000 dolar, ikincisi ise 1 Ocak 2009'da 600 dolar olarak yapılacak. 

İşçiler, kamu iş yerlerinde olduğu gibi aylık ve yıllık olarak bankalardan promosyon alacak. Sözleşmenin birinci yılında aylık 202 YTL sosyal yardım ödemesi yapılırken işveren tarafından yemek temin edilen üyelere 138 YTL ödenecek. Sosyal yardımlar gerçekleşen enflasyon oranında arttırılacak. Ramazan ve kurban bayramları öncesinde ödenen bayram harçlıkları da yüzde 18.52 oranında artışla 275 YTL oldu. Bu harçlığa sözleşmenin ikinci yılında da enflasyon oranında artış yapılacak. 

Sendika Genel Başkanı Ahmet Kalfa, ekonomik sorunların giderek arttığı koşullarda yabancı askeri iş yerlerinde çalışan 1400 üyenin haklarının korunduğunu belirtti. Kalfa, toplu iş sözleşmesi ile çalışma sürelerinin esnekleştirilmesi çabalarına olanak verilmediğini, giydirilmiş ortalama ücretlerin 3 bin YTL düzeyine yaklaştığını kaydetti.