Yabancı, ekonomik gidişat için iyimser değil

YASED Barometre Araştırması sonuçlarına göre, uluslararası yatırımcıların yüzde 55'i ekonomik istikrarın daha kötüye gideceğini düşünüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin (YASED) üyeleri arasında gerçekleştirdiği ve 6 ayda bir güncellenen Barometre Araştırmasının yeni sonuçları YASED Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Uysal'ın katıldığı basın toplantısıyla açıklandı.

Ankete katılan YASED üyeleri 2008 yılının ilk 6 ayında ciro hedeflerini yüzde 55,1, üretim hedeflerine yüzde 52,7, karlılık hedeflerini yüzde 60,4, ihracat hedeflerini ise yüzde 43,3'lük paylarla büyük oranda ulaştıklarını düşünüyorlar.

Uluslararası yatırımcıların yüzde 46'sı son 6 aylık dönemde çalışan sayılarının arttığını belirtirken, önümüzdeki 6 aylık dönem için çalışan sayısında artışı işaret edenlerin oranı yüzde 37 seviyesinde bulunuyor.

Ankete göre uluslararası yatırımcıların yüzde 55'i gelecek 6 ayda ekonomik istikrarın daha kötüye gideceğini düşünüyor. Buna rağmen uluslararası yatırımcıların yüzde 61'i yeni yatırım planlıyor.

Barometre sonuçlarına Türkiye'deki uluslararası yatırımcıların yüzde 80'i gelecek aylarda dünya ekonomisinde yavaşlama-durgunluk yaşanacağı görüşünü taşırken, Türkiye ekonomisine dönük büyüme beklentilerinde ise yüzde 66 oranında "yavaşlayacak", yüzde 28 oranında "sabit kalacak" ve yüzde 6 oranında da "hızlanacak" seçeneklerine işaret ediliyor.

Finans ortamın kötüye gideceğini düşünenler %63

Araştırmaya göre, önümüzdeki 6 aylık dönemde finansal ortamın daha kötüye gideceğini düşünenlerin oranı yüzde 63 iken, geçmiş dönemde yüzde 82 olan siyasi istikrarın daha kötü olacağı görüşünü taşıyanların oranı önümüzdeki 6 ay içinde yüzde 62 olarak gerçekleşti. Siyasi istikrar konusunun bu yıl ilk kez yer aldığı anket çalışmasında,  soruların büyük çoğunluğunun, AK Parti hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararından sonra doldurulduğu belirtildi.

Türkiye'de uluslararası doğrudan yatırımlar için yüzde 49 oranındaki yatırımcı, ekonomik ortamın daha kötüye gideceği tahmininde bulunurken, yüzde 78'lik oran AB ile IMF gibi ekonomik ve politik çıpaların Türkiye için vazgeçilmez olduğunu düşünüyor.

Önümüzdeki dönemde Türkiye'de uluslararası doğrudan yatırımları en çok etkileyecek olumsuz gelişmeler sırasıyla mortgage-subprime krizi sonucu global bir durgunluk, yerel politik bunalım, bölgedeki gerginliğin daha da artması, AB müzakerelerinde yaşanacak tıkanıklıklar, uluslararası piyasalardaki yeni bir ekonomik dalgalanma, yerel ekonomik kriz ile enerji ve gıda fiyatlarındaki artış olarak sıralandı.

Siyasi istikrarsızlık 'engel'

Türkiye'de uluslararası doğrudan yatırımların önündeki engellerde yüzde 71 ile siyasi istikrarsızlık birinci sırada yer alırken, bunu yüzde 57 ile kayıt dışı ekonomi ve yüzde 53 ile yasal çerçeve izledi.

Araştırmaya katılanlar arasında, hükümetin önümüzdeki dönemde öncelik vermesi gereken konular sıralamasında ise yüzde 73 ile yapısal reformlar, yüzde 47 ile cari işlemler dengesi ve yüzde 39 ile AB müzakere süreci, ilk üçü paylaştı.

Ekonomik göstergelere ilişkin tahminleri de sorulan YASED üyesi uluslararası yatırımcıların çoğunluğu Türkiye'de GSMH artışının ortalama yüzde 4,3 civarında, faiz oranlarının yıl sonu itibariyle yüzde 20,2, tüketici fiyat endeksinin yüzde 11,5, üretici fiyat endeksinin yüzde 13,2, YTL/dolar döviz kurunun yüzde 1,32, YTL/euro döviz kurunun yüzde 1,97 olacağı öngörüsünde bulundu.

Ankete katılanların yüzde 46'sı yabancı personel için çalışma izni alındığında sorun yaşadığını ifade ederken, bu konuda en sık karşılaşılan sorunlar işlem süreleri, işlem sayısı ve izinlerin süreleri oldu.

Uluslararası yatırımcıların yüzde 58'i mevcut mevzuat çerçevesinde İstanbul'un küresel bir finans merkezi olmaya aday olmayacağı görüşünü taşırken, yüzde 36'sı kentin buna aday olabileceğini düşünüyor.

"IMF konusunda zaman kaybediliyor"

Yatırımcıların hükümetin kaygılara ve beklentilerine bir an önce cevap vermesini beklediklerinin altını çizen Uysal, özellikle uluslararası finansal krizin etkilerini azaltacak şekilde daha aktif ekonomik politikalar izlenmesini istediklerini kaydetti.

Uysal, "Diğer önemli bir konu da IMF konusunda bence boş yere zaman kaybediliyor. Programın bir şekilde imzalanmasında ve açıklanmasında yarar var" dedi.

AB konusunda da hükümetin çok daha kararlılıkla hareket etmesi gerektiğini belirten Uysal, bu alanda yatırımcıların, hükümetin kararlılığını sürdürmesini beklediklerini aktardı.