Yabancı yatırımcı neden geri çekildi?

Son dönemde ülkemizde yerli ve yabancı yatırımcılarda konut alım isteğinin gerilediğini gözlenmektedir. Yerli yatırımcı da kredi kullanamama, alternatif yatırım araçlarını tercih etme, mevduat faizlerinin artması durumları bu gerilemeye neden olduğunu belirten Aveb Proje Danışmanlık Konut Uzmanı Dilan Çelik ile konut sektörünü konuştuk.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilan Çelik; Daha önce, bölge bölge olarak yabancı oturumunun fazla olduğu ilçelerin ikamet izni alımına kapatılması üzerine birçok yabancı müşteri alımı durmuştu. Fakat sirkülasyonun eskisi kadar hızlı olmasa bile devam ettiği belli başlı ilçeler mevcuttu.

Bu durumda yatırımcıları yönlendirebileceğimiz. 75.000 Dolar şartı ile alım yaptıkları sürece oturum izni alabilecekleri yeni projeler, konut fırsatları sunulabiliyordu. 16 Ekim 2023 tarihinde Göç İdaresinin yeni kararı ile satış bedeli karşılığı 75.0000 Dolar, 200.000 Dolar olarak güncellendi.

Vatandaşlık rakamının 250.000 Dolardan 400.000 Dolara çıkarılmasının yabancı yatırımcı üzerinde olumsuz etkisinin hemen üzerine, oturum izninin 200.000 dolar oluşu piyasayı iyice alım-satım noktasında akıl almaz bir hale getirdi.

Yabancı yatırımcıyı doğru yönlendirmek ve konut sektörünün canlı kalması doğrultusunda oturum izninin yükseltilmesi konut sektörünü çok derinden sarstı.

Yabancı yatırımcının son dönemde konut alımı yapma noktasında geri çekilmesinin en büyük sebeplerinden biri olarak sosyal medya üzerinden ‘yabancı istemiyoruz ‘başlığı altında çok fazla söylemlerin olması, konut satışlarının düşmesinde büyük bir algı yarattığını düşünüyorum.

‘’Yeni Yatırım Ülkeleri Dubai ve Kıbrıs Oldu’’

Son dönemlerde döviz kurlarının değişikliği sebebi ile, kira bedellerinin enflasyona karşı aşağıda kalmasının Türkiye’de gözle görülür bir durum olduğunu gören yabancı yatırımcının ilgi odağı farklı ülkelere çevrilmiştir. Konut alımının Türkiye için gerilediği bu dönemde, yabancı yatırımcının daha çok Dubai ve Kıbrıs ‘  a yatırım yaptığını gözlemliyoruz.

Bunun yanı sıra konut satışlarının bir hayli zor ve düşük olduğu bu dönemde, kira artışlarının sürekli yükselmesi, enflasyon karşısında yasal olan kira artışının erimesi daire sahipleri ve kiracılar arasında ciddi bir sorun olmaya devam ediyor.

Daire sahipleri boş olan dairelerini rayiç değerlere bakarak en yüksek rakamdan kiraya vermek isterken, kiracılar enflasyon karşısında erimiş yasal açıklanan zam tutarını ekleyerek orta yolu bulmadan düşük rakamdan devam ediyorlar.

Aidat rakamlarının neredeyse kira rakamları ile kafa kafaya olduğu bu dönemde, bir de kira rakamlarını olması gerekenden daha fazla olarak talep eden daire sahiplerinin taleplerini karşılamak bir o kadar zor.

Yakın zaman içerisinde yabancı ve yerli yatırımcının Türkiye sınırları içerisinde konut alımının artmasını, Devletimizin bu noktada gerekli önlemleri almasını temenni ediyoruz, dedi.