Yabancı yatırımlara elektrik, gaz ve su sektörü damgasını vurdu

Bu yılın ilk 4 ayında Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye yatırımı yapan yatırımcılar, imalat sanayisine 1 milyar 522 milyon, elektrik, gaz ve su sektörüne ise 856 milyon dolarlık yatırım yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Türkiye'ye yılın ilk dört ayında yapılan doğrudan yabancı sermaye yatırımlarına imalat sanayisi ile elektrik, gaz ve su sektörü damgasını vurdu. Yabancı yatırımcılar bu dönemde, imalat sanayisine 1 milyar 522 milyon, elektrik, gaz ve su sektörüne ise 856 milyon dolarlık yatırım yaptı. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden derlediği bilgiye göre, bu yılın ilk 4 ayında Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye yatırımı geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 49,1 artışla 2 milyar 670 milyon dolardan 3 milyar 982 milyon dolara yükseldi. 

Yabancı yatırımcıların ilk dört ayda  imalat sektörüne yaptığı yatırımlarda belirgin bir yükseliş görüldü. Bu dönemde imalat sektörüne 1 milyar 522 milyon dolar tutarında doğrudan yabancı sermaye yatırımı gerçekleşti. Sektöre yapılan yatırımlar, yabancı doğrudan sermaye yatırımlarının yüzde 38,2'sini oluşturdu. 

2013'ün ocak-nisan döneminde 442 milyon dolarlık yatırım yapılan imalat sektöründeki yatırımların miktarı bu yılın aynı döneminde yaklaşık yüzde 244,3 arttı. Bu artıştaki en büyük pay ise yatırım miktarı geçen yılın ilk dört ayına göre yüzde 1.757 artan "kimyasal madde ve ürünlerin imalatı" sektörünün oldu. Söz konusu sektör 2013 ocak-nisan döneminde 14 milyon dolar yabancı yatırım alırken bu yıl aynı dönemde 260 milyon dolarlık yatırım aldı. 

Elektrik, gaz ve su sektörüne yılın ilk dört ayında yapılan doğrudan yatırımlar ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 113,4 oranında arttı. Bu dönemde Türkiye'ye toplam doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının yüzde 21,49'u elektrik, gaz ve su sektörüne yapıldı.  

Mali aracı kuruluşların faaliyeti, dört aylık dönem bazında geriledi  

Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında önemli kalemlerden birini de Mali Aracı Kuruluşların Faaliyetleri oldu. Bu alandaki yatırımlar, toplam yabancı sermaye girişinin yüzde 23,1'ini oluştururken, sektörün ilk dört ayda çektiği yabancı yatırım, geçen yıla göre düşüş gösterdi. Mali aracı kuruluşların faaliyetleri, geçen yılın ocak-nisan dönemindeki 1 milyar 41 milyon dolardan bu yılın aynı döneminde 920 milyon dolara geriledi. 

Madencilik ve taşocakçılığı sektörüne yapılan yabancı yatırımlar ise geçen yılın ilk dört ayına göre yüzde 56,8 oranında düştü. 2013 yılının ocak-nisan ayları arasında yabancı yatırımcılar sektöre 162 milyon dolar yatırım yaparken, bu yılın aynı dönemindeki yatırımlar 70 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.  

Bu konularda ilginizi çekebilir