Yabancıların gözü Türk KOBİ'lerinde

Yabancı yatırımcılar büyük şirketlerden sonra şimdi de KOBİ'lerin peşine düştü. Tercihleri ise otomobil, makine gibi yüksek teknolojili sektörler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Volkan ÖZSOY

İSTANBUL - Türkiye'nin coğrafi konumu ve iç tüketim potansiyeli yabancıları cezbetmeye devam ediyor.

Başta Türk bankaları olmak üzere büyük sanayi kuruluşlarını satın alan veya ortaklıklar kuran yabancı yatırımcılar bu kez gözünü Türk KOBİ'lerine dikti. Yabancılar özellikle otomotiv, makine gibi yüksek teknoloji ve nitelikli işgücü barındıran sektörlere yöneldi.

Son 1.5 yıl içinde Döktaş'ın yüzde 55'inin Finlandiyalı Componenta, Emin Catering'in yüzde 51'inin de Alman Külh tarafından satın alınması yabancıların Türk KOBİ'lerine olan ilgisine tipik iki örnek. Bunlar gibi onlarca şirkette yabancı ortaklıkların olduğu belirtiliyor. Yabancıların bundan sonra "organik tarım"la uğraşan işletmelere yöneleceği kaydediliyor.

Batılı firmalar yoğun takipte

Ahmet Bayraktar/TOBB Otomotiv Yan Sanayi Meclis Başkanı: Otomotiv sektöründeki Batılı firmaların Türkiye'ye ilgisi yoğun. Gelip, direkt yatırım yapmıyorlar ama, KOBİ'lerle dönemsel işbirliğine giriyorlar.

Adnan Dalgakıran/OAİB Makine İhracatçıları Birliği Başkanı: Sektöre yabancı ilgisi oldukça fazla. Yabancı geldiği için kayıtdışılık azalacak. Asıl satın alma furyası ise kayıtdışılık azalınca yaşanacak.

Hüseyin Bozdağ/İSİDEF Başkanı: Yabancı ilgisi catering sektöründe yoğunlaştı. Nedeni ise KOBİ'lerin zorda olması. Maliyetler arttı ve nakit sıkıntısı var. Bunun için KOBİ'ler şirketlerini ya satacak, ya batacak.

Osman Dinçbaş/Ernst & Young Türkiye Genel Müdürü: Yabancıların Türkiye'ye ilgisi azalmadı. Türkiye'nin en büyük avantajı, Batı pazarına yakınlığı. Bu da yatırımcı için çok önemli bir maliyet avantajı.