Yağışlar kuraklık riskini ortadan kaldırdı

TZD Genel Başkanı Yetkin "Son bir haftadır devam eden yağışlar tarımsal kuraklık riskini ortadan kaldırdı" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, son 1 haftadır devam eden yağışların tarımsal kuraklığı ortadan kaldırdığını, mart ve nisan aylarındaki yağışların olmaması ya da az olması durumunda sorun yaşanacağını bildirdi. 

Yetkin, TZD Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, son bir haftadır devam eden yağışların tahılların yani buğdayın belli şekilde kurtarıldığını belirterek, tarımsal kuraklığın atlatıldığı sonucuna varıldığını ifade ederek, "Son yağışlar, Türkiye'deki en önemli tahıl üretiminde kurtarıcı niteliğinde. Tarımsal kuraklık riskinin şu anda olmadığı, böyle bir sorunun geçiştirildiğini bize gösterdi" dedi. 

Bu yağışlarla ekim alanlarının şubat sonuna kadar idare edilebileceğine dikkati çeken Yetkin, "Mart ve nisan yağışlarının normal seyrinde sürmesi halinde bir olumsuzluk yaşamayacağımızı, mart ve nisan aylarında söz konusu yağışlar olmadığı ya da az olduğu takdirde sorun yaşayacağımız anlamına geldiğini söylemek isterim" diye konuştu.  

Döviz fiyatları ve faiz oranlarındaki artış

Döviz fiyatları ve faiz oranlarındaki artışın tarım sektörü üzerinde değişik açılardan olumsuz bir etki yaratmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Yetkin, "Tarım sektörü son yıllarda yoğun bir biçimde kredi kullanmaktadır. 2010 yılında 23.3 milyar lira olan toplam tarım kredileri, 2013 yılında 35.4 milyar liraya yükseldi" dedi. 

Tarım ürünlerinin maliyet artışından, gıda fiyatlarının da olumsuz etkileneceğine dikkati çeken Yetkin, gıda harcamalarını karşılamakta zorlanan dar gelirlilerin piyasada daha ucuza satılan "katkılı ve hileli" gıdalara yöneleceklerini, kayıt dışı ve sağlığa zararlı gıda maddeleri üretiminin artacağını savundu. 

Kırmızı mercimekte geçen yıl cüzi bir üretim artışı olduğunu ve 415 bin ton civarında üretim gerçekleştiğini anlatan Yetkin, üretim yetersiz olduğu için mercimeğin bir bölümünün stoklandığını, bunun sonucunda da mercimek fiyatlarında bir ayda yüzde 45 artış gerçekleşerek, fiyatın 2 liradan 2.9 liraya yükseldiğini söyledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir