Yalçıntaş: 66,6 TL'den daha düşük aidat olmaz

İTO Başkanı "İTO'da üye aidatlarının 1 TL'ye indirileceğine ilişkin iddiaların tamamıyla temelsiz olduğunu" söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Odaların kayıt ücreti ve yıllık aidatının, 16 yaşından büyükler için uygulanan aylık asgari ücretin yüzde 10'undan az olamayacağını belirten  İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş,  "Bugün asgari ücret brüt olarak 666 TL olduğuna göre 66,6 TL'den daha düşük aidat olamaz" dedi.

Yalçıntaş, yaptığı yazılı açıklamada, "İTO'da üye aidatlarının 1 TL'ye indirileceğine ilişkin iddiaların tamamıyla temelsiz olduğunu" bildirdi.

İTO'nun, Türkiye'deki tüm oda ve borsalar gibi 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kanununa tabi olduğunu hatırlatan Yalçıntaş, şu bilgiyi verdi:

"Odaların gelirleri 5174 sayılı TOBB Kanununun 23'üncü maddesiyle düzenlenmiştir. 24'üncü madde ise oda üyelerinin kayıt sırasında, kayıt ücreti ve yıllık aidat ödemekle yükümlü olduklarını öngörmüştür. Söz konusu maddede kayıt ücretleri ve aidatların taban ve tavanları düzenlenmiştir. Kayıt ücreti ve yıllık aidat, 16 yaşından büyükler için uygulanan aylık asgari ücretin yüzde 10'undan az olamaz. Bugün asgari ücret brüt olarak 666 TL olduğuna göre 66,6 TL'den daha düşük aidat olamaz. Tavan ücret ise aynı şekilde asgari ücretin yarısından, yani 333 TL'den çok olamaz.

Öte yandan, aynı yasanın 77'nci maddesi, süresinde ödenmeyen kayıt ücretleri, yıllık aidat, munzam aidat ücretleri için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun uyarınca günlük gecikme zammı tahakkuk ettirileceğini düzenlemiştir."

Yalçıntaş, İTO üyelerinden 2005 yılından bu yana 225 TL tavan ücrete göre aidat alındığını ve bu tavanın 4 yıldan bu yana hiç artırılmadığını dile getirerek, taban ücretin kanuna uygun olarak 2005'te 50 TL olduğunu, diğer yıllarda da sadece kanunun zorunlu kıldığı artışların yapıldığını bildirdi.

Taban ücretin 2006'da 54 TL, 2007'de 57 TL, 2008'de 65 TL, 2009'da da 70 TL olarak belirlendiğini kaydeden Yalçıntaş, munzam aidatların da yasanın 25'inci maddesi gereği alındığına işaret etti. Yalçıntaş, açıklamasına şöyle devam etti:

"Munzam aidat, kanuni bir zorunluluk olarak şirketlerde ticari bilanço karının, gerçek kişilerde ise ticari kazanç toplamının binde 5'i kadar belirlenmiştir. Burada da munzam aidatın o yıl belirlenen aidat tavanının 20 katını geçemeyeceği belirlenmiştir. Ancak, zarar eden üyeler o yıl için munzam aidat ödemezler.

Kanun bu kadar açık ve net iken, İTO'da uzun süre başkanlık yapmış bir kişinin bu bilgiden yoksun olmasını anlamakta güçlük çekiyorum. İstanbul Ticaret Odası, elbette tüm işlerini kanuni olarak yapar ve yöneticileri de bunları bilmekle yükümlüdür."