Yapı sektörü "Kentsel Dönüşüm"ü bekliyor
ANKARA - Yapı-Endüstri Merkezi Genel Müdürü Dr. Barış Onay, yapı sektörünün kentsel dönüşümü sabırsızlıkla beklediğini belirterek, "Yapı sektörü 2012 ve 2013 yılını kapsayan büyüme senaryolarını kentsel dönüşüm üzerine kurmuş durumda" dedi.
Yapı-Endüstri Merkezi Genel Müdürü Onay, yapı sektörüne ilişkin yaptığı açıklamada, sektörün en büyük beklentisinin kentsel dönüşüm olduğunu dile getirdi.
Türkiye geneli için kentsel dönüşümün uzun zamandır konuşulduğunu belirten Onay, "kentsel dönüşümün şu ana kadar geniş kapsamlı olarak hayata geçmemesi sektör açısından negatif bir durum" görüşünü ifade etti.
Kentsel dönüşümün ne zaman başlayacağının bilinmediğini, bunun sektör açısından belirsizliğe yol açtığını anlatan Onay, "Sektörümüzün hiç sevmediği durum belirsizlik. Dönüşüm yakın zamanda başlarsa sektöre çok iyi gelecek. Çünkü sektör kentsel dönüşüme bel bağlamış durumda. Ne kadar çok inşaat yapılırsa, o kadar çok malzeme satılıyor, dolayısıyla daha çok inşaat yapılması herkesin lehine bir durum. Yapı sektörü 2012 ve 2013 yılını kapsayan büyüme senaryolarını kentsel dönüşüm üzerine kurmuş durumda" diye konuştu.
"Yapı sektörü 2012'nin ilk yarısında yüzde 1,5 büyüdü"
Türkiye'nin bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,9 büyüdüğünü hatırlatan Onay, bu büyüme rakamının "soft landing" denilen "yumuşak iniş" senaryosunun gerçekleştiğini gösterdiğini kaydetti. Onay, geçen yıla göre düşük büyüme rakamlarının, cari açığı kapatmak için planlı şekilde yapıldığını belirterek, "Türkiye ekonomisinin dümenindeki insanlar, planlı olarak frene bastı" dedi.
Ekonomideki yavaşlamanın yapı sektörünü de ciddi oranda etkilediğini vurgulayan Onay, geçen yıl yapı sektörünün yüzde 11,2 büyüdüğünü, bu yılın ilk yarısında ise sadece yüzde 1,5 büyüdüğünü kaydetti. Onay, sektörün büyümesindeki yavaşlamanın küçülme olarak algılanmaması gerektiğini söyledi.
Sektörün büyüme hızındaki yavaşlamanın yapı sektörünün genel dinamiğiyle benzeşen bir durum olduğunu ifade eden Onay, şöyle devam etti:
"Yapı sektörü, Türkiye'den çok daha hızlı büyüyen bir sektörken, aynı zamanda Türkiye ekonomisi yavaşlamaya başladığında da çok çabuk yavaşlayabilen bir sektör. Çünkü yapı sektörünün ürünü olan bina, ev gibi ürünleri satın alırken harcanan parayla diğer herhangi bir sektörün ürününü satın alırken harcanan para arasında çok büyük fark var.
Ayrıca, yavaşlamaya başladığını hissettiğiniz bir Türkiye'de konut alma refleksliniz ile büyüyen bir Türkiye'de konut alma refleksiniz arasında da fark bulunuyor. Yani yapı sektörünün şu an Türkiye'nin büyüme hızından daha fazla yavaşlaması anlaşılır bir durum."
Yapı sektörünün bu yılın 3'üncü çeyreğinde "sıfıra yakın", çok düşük düzeyde büyüyeceğini öne süren Onay, sektörün yılın son çeyreğinde büyüyebilmesi için her türlü belirsizliğin ortadan kalkması ve sektörün desteklenmesi gerektiğini dile getirdi.
"25 yıldır fuar düzenliyoruz"
Yapı-Endüstri Merkezi olarak 25 yıldır sektörün gelişmesi adına fuar düzenlediklerini anlatan Onay, 20 Eylül'de 25. Yapı Fuarı'nın, Congressium ATO Kongre ve Sergi Sarayı'nda açıldığını hatırlattı.
Onay, "Fuarın, Ankara'da ve bu çeyrekte olması çok önemli. Çünkü bu firmalar ilk 6 ayı yavaşlayan bir sektörde geçirdiler. Şimdi yapacakları tanıtım faaliyetleriyle son çeyrekte iyi satışlar yapmanın peşindeler. Bu nedenle fuarın ayrı bir önemi var" diye konuştu.
Onay, bu fuarın İç Anadolu Bölgesi'nin yapı sektörü olarak en büyük buluşması olduğunu kaydetti.
Fuara, 200'den fazla firmanın katıldığını belirten Onay, 23 Eylül'e kadar açık kalacak fuara 30 bin ziyaretçinin gelmesini beklediklerini söyledi.
Onay, "Ankara haricinde İstanbul ve İzmir'de 2 büyük fuar daha düzenliyoruz. Düzenlediğimiz fuarlarla sektöre canlılık, hareketlilik katmayı bekliyoruz. Sektörün dinamiği açısından fuarlar çok önemli aktiviteler" dedi.