Yaş sebze-meyvede 'zirai ilaç' tehlikesi

Almanya’ya ihraç edilen biberde zirai ilaç kalıntısı, Rusya’ya ihraç edilen domateste ise Tuta Absoluta’ya rastlanması ihracatçıyı zora soktu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FİKRİ CİNOKUR 

ANTALYA -  Yaş meyve-sebze ihracatında rekor üstüne rekor kırılırken, Almanya’ya ihraç edilen biberlerde zirai ilaç kalıntısı çıkması ve 5 ton biberin imha edilmesi hem ihracatçılarda hem de üreticilerde şok etkisi yarattı. 

İhracatçılardan edinilen bilgilere göre, geçtiğimiz günlerde Almanya’da tanınmış bir süpermarkete yeni sezon üretimi biber ihracatı gerçekleştirildi. Süpermarket tarafından Almanya’da yapılan analiz sonucu zirai ilaç kalıntısı tespit edilen 5 ton biber imha edildi. Bunun üzerine adı saklı tutulan süpermarket, Türkiye’den biber alımını durdurdu. 

İhraç ürünü biberde zirai ilaç kalıntısı çıkması üzerine, Antalya’da üretim bölgeleri ile toptancı hallerinde biber fiyatları yarıdan fazla düşüş gösterdi. Antalya Toptancı Hali’nde 18 Nisan 2014 tarihli fiyat listesinde sivri biber fiyatları en düşük 2 TL, en yüksek 2.80 TL’den işlem görürken, 25 Nisan 2014 tarihinde de en düşük 50 kuruş, en yüksek 1.30 TL’den alıcı buldu. İhracatçılar, zirai ilaç kalıntısı nedeniyle bu yılı biber ihracatı için kaybedilmiş yıl olarak nitelendirdi. İhracatçılar, Türkiye’de yaş meyve ve sebze analizlerinde 100 etken maddede, Almanya’da ise 600 etken maddede analiz yapıldığına dikkat çektiler. 

12 yıl önce de yaşanmıştı 

Almanya, 12 yıl önce de zirai ilaç kalıntısı nedeniyle Türkiye’den biber alımını durdurmuştu. Greenpace de, insan sağlığını tehdit eden biber sattıkları gerekçesiyle süpermarketleri protesto etmişlerdi. Dönemim Tarım ve Köyişleri Bakanı Yusuf Ziya Gökalp, biberde zirai ilaç kalıntısı çıktığı yönünde haber yazanları ise “vatan haini” olarak ilan etmişti. 

Geçen yıl Türkiye biber ihracatından 82 milyon 483 bin 906 dolar döviz girdisi sağladı. Antalya’dan, Almanya’ya ise FOB karşılığı 25 milyon 774 bin 646 dolarlık biber ihracatı gerçekleştirilmişti. 

Rusya’ya da ihracat tehlikede 

İhracatçılar, geçen hafta Rusya’ya yapılan yaş meyve-sebze ihracatında 40 ton domateste, Tuta Absoluta (domates güvesi) zararlısı, kabak ve patlıcanda da “Akdeniz Sineği” zararlısına rastlandı. Rusya’ya ihraç edilen 40 ton domates ile zararlı tespit edilen kabak ve patlıcanlar imha edildi. Karantina uygulaması nedeniyle 18 Türk şirketine satış yasağı koyan Rusya’nın 30 Türk firmasına daha yasak koyabileceği öne sürüldü.