”Yaş sebze ve meyve üretimi 40 milyon tona çıktı”
Bakan Eker, TBMM Genel Kurulu'nda CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin'in konuşmasına yanıt verdi
ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de tarıma yapılan destek ve alınan önlemlerle son 5-6 yılda yaş sebze ve meyve üretiminin 30 milyon tondan 40 milyon tona çıktığını söyledi.
TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Güldal Mumcu başkanlığında toplandı. Mumcu, gündeme geçmeden önce üç milletvekiline söz verdi.
CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki kiraz üreticilerinin karşılaştığı sorunlarla ilgili gündemdışı konuşmasında, küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle sorun yaşayan üreticilerin damla sulamayla ilgili kredi ödemelerinin ertelenmesi yönündeki istemlere Bakanlığın ilgisiz kaldığını savundu. Kiraz üretiminde yüzde 90 azalma nedeniyle üreticilerin zor durumda olduğunu anlatan Ersin, "Sayın Bakan, bize masal anlatmayı bırakıp, kiraz üreticileriyle ilgili olarak ne yaptığınızı anlatın" dedi.
Ersin'in gündemdışı konuşmasına Hükümet adına yanıt veren Bakan Eker, Türkiye'de hem kiraz üretiminin hem de buna bağlı olarak ihracaatının son 4-5 yılda iki katına çıktığını belirterek, bunda kendilerinin kiraz bahçesi tesisi için verdiği desteğin önemli payı olduğunu anlattı. Bu durumun Kemalpaşa'da da yaşandığına işaret eden Eker, ağaç sayısının 1 milyon 625 bine, üretimin 28 binden 57 bine ulaştığını kaydetti.
Kiraz üretiminde sorun yaşandığını, bunda Haziran ve Temmuz aylarındaki aşırı sıcakların meyve gözü oluşumuna olumsuz etkisi ve dölleyici çeşit azlılığının etkili olduğuna dikkati çeken Eker, bunun sonucunda verim azalması olduğunu vurguladı. Doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin zararlarının karşılanmasıyla ilgili yasa olduğunu hatırlatan Eker, durumu kriterlere uyun olanların zararının karşılandığını ifade etti. Eker, tarım alanında Cumhuriyet tarihinde devrim niteliğinde bir adım atarak tarım sigortacılığını uygulamaya soktuklarına işaret ederek, şunları kaydetti:
"2008 yılının 9 ayında 253 bin poliçe verildi ve poliçe bedellerinin yarısını biz hibe olarak karşılıyoruz. Bundan birçok üreticimiz faydalanıyor. Türkiye'de hem sertifikalı fidan üretimini karşılıksız olarak desteklemek suretiyle bir yandan kaliteli meyve ve sebze üretimini artırırken, öte yandan doğal afetlere karşı sigorta sistemini getirip poliçe bedelinin yüzde 50'sini hibe olarak biz ödüyoruz. Artı, bunların işlenmesi, ambalajlanması ve paketlenmesiyle ilgili soğuk hava depolarının inşaatıyla ilgili olarak yüzde 50 oranında hibe var. Sadece 2006 ve 2007 yılında 380 trilyon liralık destek verdik. Türkiye'de alınan bu tedbirlerle, son 5-6 yılda yaş sebze ve meyve üretimi 30 milyon tondan 40 milyon tona çıktı. Aksi takdirde kesinlikle bu seviyeye ulaşmazdı."