Yeni 8 kalkınma ajansı faaliyete geçiyor
Ajanslar, özel kesim ve STK arasındaki işbirliğini geliştirmek amacıyla kuruluyor
ANKARA - Kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle, bölgesel gelişmeyi hızlandırmak amacıyla kurulması karara bağlanan yeni 8 kalkınma ajansı faaliyete geçiyor.
Alınan bilgiye göre, Bakanlar Kurulunun ilgili kararı gereği, kuruluş kararnamesinin ardından en geç 15 gün içinde yapılması gereken kalkınma ajanslarının ilk yönetim kurulu toplantıları, bu hafta, ajansın merkezi olan valiliğin başkanlığında gerçekleştirilecek.
Kamu kesimi, yerel yönetimler, özel kesim ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan yönetim kurulu, ajansın karar organı olacak. İstanbul, Konya, Samsun, Erzurum, Van, Gaziantep, Diyarbakır ve Mardin merkezli 8 kalkınma ajansının yönetim kurulu toplantıları kapsamında üyeler arasında bir başkan vekili seçecek.
İlk toplantıda genel sekreterin de belirlenmesi konusu görüşülecek ve genel sekreterin seçilmesi durumunda bu Devlet Planlama Teşkilatın Müsteşarlığının onayına sunulacak. Bundan sonraki süreçte ise Ajans merkezinin bulunacağı il merkezinde tanıtma ve hizmet sunmaya en uygun ve en prestijli yerde hizmet binası seçimi ve tefrişatı için ön araştırma yapılacak.
Daha sonra Ajans merkezinin olduğu ilde olmak üzere ilk toplantı tarihi ve yeri, yetkili vali tarafından tespit edilerek, temsilci gönderecek ilgili kuruluşlara toplantı gününün en az bir hafta önce yazılı olarak toplantı daveti yapılacak. Ajans genel sekreteri görevlendirilinceye kadar ve genel sekreterin yetkilendirildiği sınırlar dışındaki harcamalar için yetkili organ yönetim kurulu ve kişi yönetim kurulu başkanı olacak.
Ajansların ismi ve amblemi belirlenecek
Kuruluş kararnamesinin yayımlandığı 22 Kasım tarihinden itibaren en geç iki ay içinde ajansın ismi ve ambleminin belirlenmesi ve bunun Devlet Planlama Teşkilatına (DPT) onayına sunulması gerekiyor.
Ajansın ismi ve amblemi kurumsal kimliğin en önemli parçalarından olduğundan amblem konusunda profesyonel tasarım hizmeti almak, isim konusunda da web sayfasında anket yapmak, kalkınma kurulunun değerlendirmelerini almak gibi kamuoyunun genel görüş ve kanaatlerini yansıtacak katılımcı bir yöntemin uygulanmasında yarar görülüyor. İnsan kaynakları rejim ve politikasını belirlemek ve genel sekreter ile diğer personelin mali haklarının belirlenmesinin ardından ajansın çalışma birimleri de belirgin hale getirilecek. Ajansın çalışma birimlerinin başkanlarının belirlenmesinin ardından da iller seviyesinde çalışmaların başlatılması ve analizlerin yapılmasına yardımcı olunması için uygun olan en kısa zamanda ve uygun görülen bölge illerinde en çok 5 uzmandan oluşan yatırım destek ofisleri kurulacak.
Kalkınma ajansları
Anadolu'da üretme, ortak iş yapma, verimli çalışma kültürünü yerleştirilmesi hedefiyle kurulan kalkınma ajansları, bölgesel gelişmeyle ilişkili stratejileri hazırlayacak. Bu ajanslar, bölgelerde kalkınma, ekonomik ve sosyal gelişme konusunda o bölgenin kaynak ve imkanlarını tespit ederek, insanların farkındalığını artıracak çalışmaları yürütecek ve finanse edecek. İzmir ve Çukurova'da (Adana-Mersin) kurulan 2 kalkınma ajansının yanı sıra yeni kurulan 8 kalkınma ajansı ve kapsamındaki iller şöyle:
-İstanbul: İstanbul
-Konya: Karaman, Konya
-Samsun: Amasya, Çorum, Samsun, Tokat
-Erzurum: Bayburt, Erzincan, Erzurum
-Van: Bitlis, Hakkari, Muş, Van
-Gaziantep: Adıyaman, Gaziantep, Kilis
-Diyarbakır: Diyarbakır, Şanlıurfa
-Mardin: Batman, Mardin, Şırnak, Siirt