”Yeni teşvik sistemi imzaya açıldı”

Bakan Çiçek, kabinede imzaya açılan yeni teşvik sisteminin 3 ayaktan oluştuğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
 
 
 
 
ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, yeni teşvik sisteminin kabinede imzaya açıldığını belirterek "Yeni sisteminin 3 tane ayağı var. Bunlar büyük proje yatırımları, bölgesel bazda desteklenecek yatırımlar ve genel teşvik sisteminden oluşmaktadır'' dedi.
Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Toplantıda, dün yapılan törenle ilgili taraflarca imzalanan NABUCCO Projesi'nin ele alındığını bildiren Çiçek, ''Bu proje bizim açımızdan Türkiye'nin başarısıdır'' dedi. NABUCCO için hükümet olarak çok çaba sarf ettiklerini belirten Çiçek, şöyle konuştu:
''Hakikaten Türkiye'nin önemini daha da artıracak, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile ilişkileri bakımından da önemli katkılar sağlayacak olan bir proje. Bununla hepimiz gurur duyuyoruz. Bu proje Türkiye'nin bölgede ve AB ile ilişkilerinde vazgeçilmezliğini çok açık olarak da ortaya koymuş bulunmaktadır. 
Biz Türkiye olarak kendimize güveniyoruz ve hepimiz güvenmeliyiz. Türkiye'nin bu projeleri gerçekleştirecek yeteneği, geleneği, tecrübesi ve birikimi vardır. Bu proje bunun çok açık örneğidir. Daha önce de başta petrol boru hatları, doğal gaz boru hatları gibi çok önemli projelere Türkiye imzasını atmıştır. 
NABUCCO Projesi, Türkiye'nin güvenlik katsayısının yüksek olduğunun çok açık ve net göstergesidir. Eğer bu ülkede huzur olmasaydı, istikrar olmasaydı, Türkiye'nin geleceğine olan güven sözkonusu olmasaydı böylesine önemli bir projenin gerçekleşme imkanı da olmayacaktı. Bu nedenle şu ortaya çıkmıştır ki ülkemizde huzuru, istikrarı sürdürebilirsek Türkiye'nin önemi her geçen gün daha artacak, bu ve benzeri projeleri Türkiye ortaklarıyla birlikte gerçekleştirme imkanına kavuşacaktır.''
Yargı reformu ve yolsuzlukla mücadele stratejileri
Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısında AB müzakere sürecinin de ele alındığını söyledi. Reform İzleme Grubu'nun geçtiğimiz günlerde Hatay'da toplandığını ve ilgili bakanların bir araya geldiğini hatırlatan Cemil Çiçek, burada çok önemli kararlar alındığını ifade etti.
Hatay'da, yargı reformu stratejisinin bir an önce sonuçlandırılması yönünde karar alındığını anlatan Çiçek, Adalet Bakanlığı'nın ilgili kuruluşlarla da toplantı yaparak konuyu büyük ölçüde netleştirdiğini dile getirdi. Bundan sonraki bakanlar kurulu toplantısına yargı reformu stratejisi taslağının gelebileceğini, Bakanlar Kurulu'na bilgi sunulduktan sonra kamuoyuna bu konunun açıklanacağını belirten Çiçek, yolsuzlukla mücadele stratejisi taslağının da son şeklini aldığını söyledi.
Yolsuzlukla mücadele strateji belgesinin, kurumlara ve sivil toplum örgütlerine gönderildiğini kaydeden Çiçek, bu kurum görüşlerinin alınmasından sonra da AB Komisyonu ile son kez değerlendirmenin yapılacağını ve taslağın Bakanlar Kurulu'na sevk edileceğini bildirdi. 
Çiçek, ''Bu strateji belgesinde yolsuzluğun tanımı, yolsuzluğun etkisi ve değerlendirilmesi, Türkiye'de yolsuzlukla mücadele, böyle bir stratejinin neden belirlendiği, bu çalışmanın neden yapıldığının ayrıntılı bir şekilde ortaya konulması, önleyici tedbirler, müeyyide getiren bir kısım tedbirler ve kamuoyu tarafından konunun yakından takip edilmesi, bilgilendirilmesi, uygulamalar, daha sonra da uygulamaya konulan bu stratejinin izlenmesi ve rapora bağlanması gibi 11, 12 başlığı içeren düzenlemeler yer almaktadır'' diye konuştu.
Teşvik sistemiyle ilgili kararlar
Bakanlar Kurulu'nda üçüncü olarak ekonomi alanındaki gelişmelerin ele alındığını kaydeden Bakan Çiçek, toplantıda teşvik sistemi ile ilgili kararlar alındığını ifade etti. Yeni teşvik sisteminin 3 tane ayağının olduğunu belirten Çiçek, ''Bunlar büyük proje yatırımları, bölgesel bazda desteklenecek yatırımlar ve genel teşvik sisteminden oluşmaktadır'' dedi. 
Büyük proje yatırımlarının 12 başlıkta toplandığını bildiren Çiçek, bunların petro-kimya, kimya, rafineri, transit boru hatları ve taşımacılığı, otomotiv, lokomotif ve vagonla ilgili yatırımlar, liman, elektronik,ilaç, tıbbi alet, makine imalatı ve madencilik sektörüyle ilgili olduğunu dile getirdi. 
Bölgesel bazda yapılacak teşviklerin bulunduğunu da belirten Çiçek, bu teşviklerin de hazırlanırken, ilgili kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin görüşüne başvurulduğunu söyledi. 
Yeni teşvik sisteminde yer alan yüksek oranlı desteklerin 2010 yılı sonuna kadar başlayacak yatırımlar için geçerli olduğunun dikkate alınmasını isteyen Cemil Çiçek, yatırımcıların ve müteşebbislerin bu tarihi dikkate alarak gerekli değerlendirmeleri yapmaları gerektiğini ifade etti. Çiçek, bununla ilgili Bakanlar Kurulu kararının imzaya açıldığını kaydetti. 
Dünyadaki ekonomik krize paralel olarak Türkiye'de yatırımları canlandırabilmek ve kredi sağlamada bazı kolaylıkları da getirmek bakımından TBMM tatile girmeden önce kredi garanti fonu kurulmasına ilişkin bir yasanın yürürlüğe girdiğini hatırlatan Cemil Çiçek, bununla ilgili olarak KOBİ'lere kefalet sağlayacak kredi garanti kurumlarına Hazine tarafından 1 milyar TL'ye kadar kaynak aktarma imkanı olduğu dile getirdi. Çiçek, bunun en az 10 milyar TL bir krediye kefalet sağlamasını beklediklerine söyledi. 
Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda yeni fındık stratejisinin de ele alındığını da bildirdi.