Yıl sonunda olumlu sonuçlar göreceğiz

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, esnek bir para politikası çerçevesiyle hem fiyat istikrarını hem de finansal istikrarı gözettiklerini, bu yolla sürdürülebilir büyümeye katkı sağladıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Finansal istikrarın önemine vurgu yapan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2012 yılının sonunda hem fiyat istikrarı hem de finansal istikrar açısından olumlu sonuçlar alınacağını söyledi.

Başçı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Brezilya Merkez Bankası, Finlandiya Merkez Bankası ve Journal Of Financial Stability tarafından ortaklaşa düzenlenen "Financial and Macroeconomic Stability: Challenges Ahead-Finansal ve Makroekonomik İstikrar: Gelecekteki Zorluklar" başlıklı konferansta yaptığı konuşmada, geçen yıl Kasım ayında finansal istikrar ve enflasyon hedeflemesi konulu konferans düzenlediklerini anımsatarak, "O günden bugüne yaşanan ülke deneyimleri finansal istikrarın göz ardı edilmesinin iktisadi ve sosyal maliyetlerinin ne denli yüksek olduğunu bir kez daha göstermiştir" diye konuştu.

Gelişmekte olan ülkeler açısından bakıldığında bu ekonomilerde finansal istikrarın çok önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Başçı, "Yakınsama süreci sırasında bu ülkelerde hızlı bir finansal derinleşme yaşanmakta, küresel piyasalar ile bir bütünleşme gerçekleşmekte ve finansal işlemler ekonomik hayatın her alanında vazgeçilmez bir unsur haline gelmektedir. Bu sürecin iyi yönetilebilmesi ve finansal sektörden kaynaklanabilecek risklerin öngörülerek, ekonomi üzerindeki etkilerinin kontrol altında tutulması ekonominin genel sağlığı açısından önem taşımaktadır" diye konuştu.

Küresel finansal kriz sonrası gelişmiş ülkelerin uyguladığı para, maliye ve finansal sektör politikalarının, makroekonomik temelleri sağlam olan dışa açık gelişmekte olan ülkelerde dahi finansal istikrarsızlık ihtimalini doğurduğunu söyleyen Başçı, " Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, bu risk unsurunu göz önünde bulundurarak, esnek bir para politikası çerçevesiyle hem fiyat istikrarını hem de finansal istikrarı gözetmiş, bu yolla sürdürülebilir büyümeye katkı sağlamıştır. 2010 yılının sonlarından itibaren esnek para politikasının yanında BDDK'nın yerinde önlemleri ve mali disiplinin korunması da Merkez Bankasının elini güçlendirmiştir. İçinde bulunduğumuz 2012 yılının sonunda hem fiyat istikrarı hem de finansal istikrar açısından olumlu sonuçlar alınacaktır" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir