Yılda 2 bin 450 lira telefon faturasına gidiyor

Türkiye’de bir internet, bir cep telefonu ve bir sabit telefonu aboneliği bulunan bir ailenin haberleşme giderinin, yıllık ortalama bin 320 TL olduğu hesaplandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), Türkiye’de bir ailenin yıllık ortalama haberleşme giderinin bin 320 TL olduğunu açıkladı. 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) yayınladığı veriler ile TELKODER’in yaptığı genel sektör değerlendirmesinde, bir internet, bir cep telefonu ve bir sabit telefon aboneliği bulunan bir ailenin aylık ortalama haberleşme giderinin 110 TL olduğu belirtildi. Sabit telefona ortalama, aylık 22 TL, cep telefonuna 22 TL ve internet hizmetine de 40 TL ödendiği, bunlara ayrıca devlete ödenen toplam 26 TL KDV ve Özel İletişim Vergisini de ilave etmek gerektiği vurgulandı. 

TELKODER’in değerlendirmesinde, ortalama 4 kişiden oluşan bir ailenin tüm fertlerinin cep telefonu kullandığı düşünüldüğünde, 110 TL’lik haberleşme giderinin ortalama 204 TL’ye yükseldiğinin görüldüğü kaydedildi. Bir internet, bir cep telefonu ve bir sabit telefon aboneliği bulunan bu ailenin tüm üyelerinin cep telefonu kullandığı varsayıldığında ise bahsi geçen yıllık haberleşme giderinin de ortalama 2 bin 451 TL’ye çıktığına dikkat çekildi. 
TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, haberleşme hizmetlerinin son yıllarda gittikçe, daha büyük bir ihtiyaç olarak ortaya çıktığını belirterek, şöyle devam etti: 
“Eskiye göre cep telefonumuzla daha çok konuşuyor, internet başında daha çok vakit geçiriyoruz.Haberleşme hizmetleri sadece özel hayatımızda değil iş yaşantımızda da giderek önem kazanıyor. Bu durumda haberleşme giderlerimiz de doğal olarak artıyor.”