Yılda 200 ton poşet doğada eritilecek
Eczacılar, 24 ay gibi kısa bir sürede doğaya dönebilen "oxo-bio-çözünür" teknolojisiyle üretilen poşetleri müşterilerine verecek
İSTANBUL - Yılda 200 ton poşeti kullanıcıya sunan Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği (TEKB) üyesi eczacılar, hızlı bir şekilde doğada yok olan ve "oxo-bio-çözünür" teknolojisiyle üretilen poşetleri müşterilerine verecek.
"Oxo-bio-çözünür" teknolojisine sahip poşetlerin TEKB adına üreticisi olan Mor Elma Firması Genel Müdürü Ersin Koçyiğit, yaptığı yazılı açıklamada, sektöründe yılda 200 ton poşeti son kullanıcıya sunan TEKB çatısı altındaki EDAK Ecza Kooperatifi, İstanbul Ecza Kooperatifi, Bursa Ecza Kooperatifi ve Güney Ecza Kooperatifi'nin "çevre dostu" bir uygulamaya geçtiğini belirtti.
Eczacı kooperatiflerinin, eczanelerden son kullanıcılara verilen poşetlerini artık "Oxo-bio-çözünür" teknolojisiyle ürettirdiğini ve bu poşetlerin, normal bir poşetten çok daha hızlı bir şekilde doğada yok olduğu ifade eden Koçyiğit, normal bir plastiğin doğada çözünebilmesi en az 100 yıl sürerken "oxo-bio-çözünür" teknolojisiyle üretilen plastiklerin 24 ay gibi kısa bir sürede doğaya dönebildiğine dikkati çekti.
Açık ve kapalı her ortamda, okside olarak çözünebilen "oxo-bio-çözünür" poşetlerin, doğada parçalanma sürecini takiben, ekolojik dengeyi bozmadan ve doğaya zararlı herhangi bir kalıntı bırakmaksızın mikroorganizmalarca yenerek, karbondioksit ve suya dönüştürüldüğü kaydeden Koçyiğit, şu bilgileri verdi:
"Dünyada yılda ortalama 1 trilyon adet poşet kullanılıyor. Sadece 2005 yılında dünyada tüketilen plastik miktarının ise 235 milyar kilogram olduğu tahmin ediliyor. Normal plastiğin doğada erimesi 100 yıl sürerken, ürettiğimiz yeni poşetler 24 ayda doğanın ekolojik dengesi bozulmadan kaybolacaktır."