Yıldız'dan kritik petrol açıklaması

Enerji Bakanı Yıldız, "Irak petrolleri ile ilgili önümüzdeki dönemde yeni şirketlerle anlaşmalar yapmak üzereyiz." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Enerji Bakanı Taner Yıldız, "World Energy Outlook 2014 Raporu Türkiye Tanıtımı" toplantısının ardından Irak'a ilişkin bir soru üzerine, ülkelerin öngörülerinin başarısı kadar güçlenebildiğini, Türkiye'nin enerji alanında öngörülerinde büyük başarı kaydettiğini söyledi.

Bakan Yıldız, "Türkiye'nin gerek uluslararası siyasetinin gerekse uluslararası enerji diplomasisi gerekse enerji politika ve stratejilerinin isabet ettiğini hep beraber görüyoruz. Uluslararası arenalarda benzer cümleler ediliyor" ifadelerini kullandı.

Irak'ın 2040 yılına kadar dünyanın petrol tedarikiyle ilgili en önemli ülkelerinden biri olduğunu anlatan Yıldız, "14 milyon varil 2040 yılına kadar kapasite artışı olacak. Bunun en az 4 milyon varillik kısmı Irak'ta olacak. Nasıl olur da Türkiye Irak'la alakalı konulara kayıtsız kalabilir? İsterse kim söylüyor olursa olsun, bu gerçeği örtemez, kapatamaz" diye konuştu.

Türkiye'nin Bağdat ve Erbil'le olan iyi ilişkilerini gelecek dönemde de sürdüreceğini belirten Yıldız, "Bağdat'taki meslektaşlarımla da son derece verimli toplantılar yaptık. Bu hafta içinde perşembe günü yüksek düzeyde stratejik iş birliği toplantısı yapılacak Ankara'da… Sayın Irak Başbakanı da gelecekler ve meslektaşlarımızla beraber bütün bu konuları enine boyuna değerlendirme imkanımız olacak" bilgisini verdi.

"Türkiye tarafından Irak'ın normalleşmesine konacak katkı en üst düzeye çekilecektir"

"Türkiye önümüzdeki aylarda daha yeni firmalarla yeni anlaşmalar yapmak üzere hazırlık içindedir" diyen Yıldız sözlerini şöyle tamamladı:

"Bizim Bağdat'ta TPAO olarak da yapılan anlaşmalar çerçevesinde, Erbil'le yapılan sözleşmeler çerçevesinde Irak'taki enerji dış ticaret hacmini daha da artıracaktır. Bunun ne kadar isabetli olduğunu her geçen gün daha da anlamış oluyoruz. Irak'ın istikrarsızlığı bizi ilgilendirir, dolayısıyla Irak'ın istikrarı da bizi ilgilendirir. Irak'ın normalleşmesine konulacak katkı Türkiye tarafından en üst düzeye çekilecektir. Şu anda yaptığımız işlemler de budur" diye tamamladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir