Yoksulluk sınırı 3 bin 296 TL oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TÜRK-İŞ'in araştırmasına göre Temmuz ayı açlık sınırı bir önceki aya göre 10 TL azalışla bin 12 TL, yoksulluk sınırı 32 TL azalışla 3 bin 296 TL oldu. 

TÜRK-İŞ tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay düzenli olarak yapılan "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının 2013 Temmuz ayı sonuçları açıklandı. Söz konusu sonuçlara göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 12 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3bin 296 TL oldu. 

İşçi için yaşama maliyeti bin 134 TL
Dört kişilik ailenin açlık ve yoksulluk sınırı tutarı bu şekilde olurken, bir işçi için belirlenen yaşama maliyeti bu ay bin 134 TL olarak hesaplandı. Dört kişilik ailenin yaşam maliyeti bir önceki aya göre 32 lira azalmasına rağmen yılbaşına göre 87.41 TL artış gösterdi. Gıda harcaması tutarına yedi ayın sonunda gelen ek yük ise 26.84 TL oldu. Ancak, Ramazan ayında yerel yönetimler ile hayırsever vatandaşlarca yapılan "gıda yardımları" ve kurulan "iftar sofraları" yoksulların karnını doyurmasında katkıda bulundu. Temmuz ayında gıda harcaması tutarı, özellikle tarla ürünlerinin pazarda yaygınlaşması nedeniyle ve sebze fiyatlarının düşmesi nedeniyle azaldı. Bununla birlikte kıyma ve et fiyatındaki artış azalmanın tutarını olumsuz etkiledi. 

Gıda enflasyonunda on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 10.04 oldu
TÜRK-İŞ'in verileri temel alındığında Temmuz 2013 ayı itibariyle "mutfak enflasyon"undaki değişim şöyle oldu; Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0.96 oranında geriledi. Yılın ilk yedi aylık dönemi itibariyle artış oranı ise yüzde 2.72 oldu. Gıda enflasyonunda on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 10.04 oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 6.21 olarak hesaplandı.