”Youtube için çözüm; Türkiye'ye özgü kopya”

TK Başkanı Acarer, Youtube ve erişime engelli diğer sitelerin bu tür engellerle karşılaşmamaları için Türkiye'ye özgü kopyalar üretmeleri gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Youtube'un 20 ülkeye özgü kopyası bulunduğunu, ancak Türkiye'de bunun olmadığını belirterek, Youtube ve erişime engelli diğer sitelerin bu tür engellerle karşılaşmamaları için Türkiye'ye özgü kopyalar üretmeleri gerektiğini ifade etti.

Acarer, Dr. Mehmet Altuner Toplantı Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, numara taşınabilirliği ve internetle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Konuşmasında erişime engelli sitelere değinen Acarer, tüm dünyada internet sitelerinin erişime engellenmesi yerine sadece o ülkeye özgü kopyaların yasaklanması şeklinde bir uygulama olduğunu anlattı. Acarer, bunun için ilgili sitenin o ülkeye özgü kopya üretmesi gerektiğini söyledi.

Tayfun Acarer, "Teknik olanakları, Telekomünikasyon Kurumu sağlayabilir deniliyor" sözleri üzerine, 'Türkçe kopyayı hazırlamak, Telekomünikasyon Kurumu'nun ne sorumluluğundadır ne de buna imkanı vardır. Bunu ancak o site yapabilir" dedi.

Acarer, "Teknik olarak sadece ilgili videonun yasaklanması mümkün değil mi?" şeklindeki soru üzerine "Bu çok zor. Bunun çözümü internet sitesinin o ülkeye özgü kopya üretmesiyle olabilir. Youtube bunun öteki ülkelerde yapıyor. Bunu Türkiye'de de yapabilir" diye konuştu. Acarer, bir başka soru üzerine de Youtube yetkilileriyle görüştüklerini ve bu önerilerini kendilerine ilettiklerini dile getirdi.

"Abonelerden alınacak bedel belli limiti aşarsa müdahale ederiz"

Dünyada numara taşıma işleminin şirketler aracılığıyla yapıldığını ve bunun için ücret alındığını vurgulayan Acarer, "Türkiye'de bunun için Telekomünikasyon Kurumu olarak ne aboneden ne de operatörlerden herhangi bir ücret talep etmeyeceğiz" dedi.

Alıcı ve verici operatörlerin birbirlerinden işlem ücreti talep edebileceklerini belirten Acarer, bunun için üst sınırı 2 YTL olarak belirlediklerini kaydetti. Acarer, operatörlerin bu ücreti abonelerinden isteyebileceklerini kaydetti.

Acarer, 3 mobil telefon operatörünün üst düzey yetkililerinin numara taşıma için ücret talep etmeyeceklerini bildirdiklerini anımsatarak, "Yazılı deklarasyonda bulunmadılar ama böyle üst düzeyde sözlü deklarasyon yazılı kadar güvenilirdir. Ancak eğer abonelerden alınacak bedel belli bir limiti aşarsa müdahale ederiz. Verici işletmeci ise herhangi bir ücreti abone veya başka bir birimden talep edemez. Ücreti sadece alıcı talep edebilir" diye konuştu.

Acarer, uygulamanın Avrupa Birliği üyesi 24 ülkede gerçekleştirildiği günden bu yana 8,5 milyon abonenin numarasını taşıdığını, Türkiye'de ise mevcut abonelerin yüzde 10'unun numarasını taşımasının beklendiğini ifade etti.

"e-imza, süreci kısaltabilir"

Tayfun Acarer, 6 günlük numara taşıma sürecinin elektronik imza (e-imza), mobil e-imza ve telefon kullanımıyla işlem yapılmaya başlanması durumunda çok kısalacağını belirterek, "Sistemi garantili olduğu için tercih ettik. Ancak bu 6 günlük süre e-imza ve mobil e-imza gibi uygulamalarla birkaç saate inebilir. Şu anda bu süreç kısalmaya çok müsait" dedi.

Numara taşınabilirliğinin AB müktesebatında istenen bir uygulama olduğunu vurgulayan Acarer, bu uygulamanın aynı zamanda rekabeti çok artıracağını söyledi.

Acarer, bazı abonelerin numara taşıma sürecini istismar ederek, sürekli operatör değiştirmesi durumunda Telekomünikasyon Kurumu olarak bu uygulamaya sınırlama getirebileceklerini belirtti.

Abonenin operatörünün değiştiğinin karşı tarafa bildirilmesi için "uyarı tonu" kullanılacağını anlatan Acarer, "sesli uyarı sisteminin" dünyada terk edilen bir yöntem olmakla birlikte Türkiye'de ihtiyaç olursa yürürlüğe sokulabileceğini kaydetti.