Yüksek frekanslı haberleşme projesi, hayata geçti

İşlemsel EHF Uydu Aktarıcısının, TSK'nın ihtiyacı kapsamında haberleşme uydularında kullanılması hedefleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Aselsan'dan yapılan yazılı açıklamada, dünyada sadece Amerika Birleşik Devletleri'nin uydularında işlemsel EHF (son derece yüksek frekans) kullanılmakta ve konuyla ilgili bilgi alışverişinde ciddi sınırlamalar bulunmakta olduğu belirtilerek, TÜBİTAK destekli olarak Aselsan ve Bilkent Üniversitesi tarafından gerçekleştirilecek projeyle teknoloji transferiyle kazanılması mümkün olmayan bir alanda özgün çözümler üretilebileceği kaydedildi.

İşlemsel EHF Uydu Aktarıcısının, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı kapsamında haberleşme uydularında kullanılması hedefleniyor. Aselsan, proje kapsamında işlemsel uydu aktarıcısıyla anteninin tasarımını ve üretiminin yanı sıra fonksiyonel testlerinin gerçekleştirilmesi için gerekli bir test ortamı geliştirecek ve üretecek.

Ayrıca üretimi tamamlanan birimlerin uydu platformlarında kullanımı için gerekli tüm kalifikasyon testlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla ihtiyaç duyulan test altyapısı da proje kapsamında oluşturulacak.

Proje, Türkiye'nin ileride ihtiyaç duyacağı haberleşme uydularında yer alacak diğer tüm aktarıcıların da milli olarak üretilmesi için çok önemli bir bilgi birikimi ve altyapı sağlayacak.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile Aselsan ve Bilkent Üniversitesi arasında 4 Haziran 2008 tarihinde imzalanan "İşlemsel EHF Uydu Aktarıcısı ve Test Ortamı Geliştirilmesi Projesi", 24 Temmuz'da düzenlenen törenle hayata geçirildi.