Yüksek teknolojili ürünlerin ihracatı artırılacak

İhracatta yüksek teknolojili ürünlerin payını artırmak istediklerini söyleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, ihracat payını ilk etapta yüzde 10'lara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "17 Aralık operasyonunu kimse bir yolsuzluk operasyonu diye kesinlikle sunmasın. Bu, yolsuzluk görüntüsünde siyaseti dizayn operasyonudur" dedi. Işık, Türkiye'nin bunu da aştığını belirterek, "Türkiye son vesayeti de kırıyor. Bundan sonra inşallah Türkiye çok daha bu noktada ayağı yere sağlam basan bir ülke konumuna geliyor" ifadelerini kullandı.  

Bakan Işık, makamında Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca ve beraberindeki heyeti kabul etti.  

"İhracatta yüksek teknolojili ürünlerin payını artırmak istiyoruz" 

Görüşmede gazetecilerin sorularını yanıtlayan Işık, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) ele alınan Ar-Ge çalışmalarının sorulması üzerine, Türkiye'nin ihracatında şu anda yüksek teknolojili ürünlerin payının yüzde 3,1 civarında ve bunun da düşük bir oran olduğunu söyledi.  

Bunun da kendileri için çok önemli bir alan olduğunu belirten Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü:  

"Bunu ilk etapta yüzde 10'lara çıkarmanın gayreti içindeyiz. Bu açıdan da Ar-Ge harcamalarımızı daha da artırmak ama bunların mutlaka yerinde kullanımını sağlamak, proje kalitesinin artırılmasını sağlamak, bunlar bizim öncelikli alanlarımız. Ar-Ge desteği veren kuruluşlar arasında daha etkin ve verimli bir koordinasyonun sağlanması öncelikli alanlarımız. İnşallah belki birkaç gün içinde yayınlayacağımız yeni girişimci desteklerimiz olacak. Bunlarla ilgili çalışmalarımız sürüyor ama asıl biz, yüksek teknoloji içeren ürünleri nasıl üretiriz? Buna yoğunlaştık, bununla ilgili yapmamız gereken çalışmaları EKK'da değerlendirdik"  

Bakan Işık, Türkiye'nin şu anda ihracatta kilogram satış fiyatının 1,58 dolar olduğuna işaret ederek, bunun ülkenin gelişimi açısından iyi bir rakam ancak ulaşılmak istenen hedef açısından yetersiz olduğunu belirterek, "Bunu mutlaka ilk etapta 3 doların üzerine çıkarmak durumundayız ama 500 milyar dolar ihracatı gerçekleştirmek istiyorsak da bunu mutlaka 5 doların üzerine çıkarmak zorundayız. Buna yönelik çalışmalarımızı yoğunlaştırma kararı aldık" dedi.  

"Üretmeye ve demokrasimize sahip çıkmaya devam edeceğiz" 

ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca da kabinedeki 10 bakanın değişimini hatırlatarak, "17 Aralık'taki demokrasi dışı fiil, hangi unsurların birlik beraberlik adına çalışıp, çalışmadığı ortaya çıkardı" dedi. 

Milli iradeye ve milli iradeyi temsil edenlere sahip çıkmanın, ileri demokrasi ve özgürlükleri savunanların olmazsa olmaz paydalarından biri olduğunu belirten Koca, ASKON olarak, milli iradeye saygılı olduklarını ve bunu da her platformda söylediklerini, söylemeye devam edeceklerini ifade etti.  

Bu konularda ilginizi çekebilir