Yüksek vergiden ben de rahatsızım

Batman'daki Dağ Bisiklet Şampiyonası bisiklete binmeyi öğrendiğini söyleyen Maliye Bakanı Şimşek, özel iletişim vergisinin yüksekliği beni de rahatsız ediyor dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Batman'da pazar günü düzenlenecek Uluslararası Dağ Bisikleti Şampiyonası dolayısıyla katıldığı bir programda konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,
yüksel özel iletişim vergisinden rahatsızım dedi.

Beklenmeyen bir şok yaşanmadıkça Türkiye için öngörülen yüzde 4'lük büyümenin makul olduğunu ve bu doğrultuda bir gelişme yaşanacağına inandığını ifade eden Şimşek , ancak yine de ilk ayları bir tedirginlikle izlediklerini, harcamaları daha temkinli götürdüklerini ve bu sayede gelir performansını görmek istediklerini aktardı.

5-10 yılda cari açığı kapatabiliriz

Cari açığın, ciddi bir yapısal sorun olduğunu kaydeden Şimşek, şunları kaydetti: "Yani konjonktürel boyutları, dış talepteki nispi zayıflık var ama bu, rekabet gücüyle, katma değer zincirindeki konumumuzla ilgili bir sorun. Cari açık sadece enerjiyle veya başka bir şeyle anlatılacak sorun değil. Burada iç talebi daha makul düzeye çekme, onun dışında belki finansman ayağında bir çalışma içerisine girmemiz gerekiyor. Nitekim mütekabiliyeti esnekleştiriyoruz. Özellikle bize Körfez'den veya Kazakistan'dan olsun, aklınıza gelecek bir çok ülkeden yoğun talep geliyor. Tabii yatırım ortamını iyileştirerek, Türkiye'yi biraz daha çekici hale getirerek, doğrudan yatırımları da çekmemiz çok önemli. Bu konuda arzulanan noktada değiliz. Büyük bir potansiyele ve pazara sahip, çevresiyle beraber ele aldığımızda çok dinamik bir bölge olan Türkiye'ye baktığımız zaman bu ülkenin yılda çok rahat bir şekilde 20-30 hatta daha fazla milyar dolar çekebilmesi gerekiyor. Zaten biz önümüzdeki 5-10 yıllık süreçte cari açığın yarısını, üçte ikisini doğrudan yatırımlarla finanse edebilsek biz o açığı kapatırız. Eğitimde ve ARGE'de yapacağımız yenilikler bizi o noktaya getirir."


Tek atımlık barut istihdama gider

Şimşek, özel iletişim vergisinin yüksekliğinin kendisini de rahatsız ettiğini belirterek, "İmkan olsa ikincil önceliği bu tür alana verirdim. Çünkü bu özellikle rekabet gücünde de çok önemli faktör" dedi. Elektrik, su, doğalgaz sayaçlarının, merkezdeki makinelerle GSM kartıyla haberleşmesine olanak sağlayacak, maliyeti sıfırlayacak, verimliliği artıracak bir çalışmaları bulunduğuna değinen Şimşek, "Verginin tabana yayılmasında çaba harcıyoruz, mesafe de katediyoruz ama arzulanan noktada değiliz. Biz o mesafeyi, daha hızlı bir şekilde katedebilir de imkan oluşturabilirsek, indirim yapılması gereken alanlardan biri budur. Farkındayım, bu, sektörün de gelişmesi önünde bir engel. Ama yine bana sorsanız, 'Bir tek atımlık barutunuz var' deseniz, ben onu yine istihdamdan yana kullanırım" diye konuştu.

Şimşek, pırlanta sektöründe vergi indirimi teklifinin Ekonomi Koordinasyon Kuruluna taşınmasından memnun olacaklarını ifade etti.

Kira beyanname sayısında artış olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine Şimşek, "En son geçen hafta bana bir rapor geldi. Bir önceki yıla göre -aynı dönemi kast ediyorum- ikiye katlanmış durumda" dedi.

Şimşek, Türkiye'de dolaylı vergilerin nispeten yüksek olduğunu belirterek, sorunu "vergi tabanının dar olması" şeklinde açıkladı.

Gelir vergisi reformuna değinen Şimşek, "Maliye olarak biz aslında ilk taslağı tamamladık. O taslak üzerine bir takım gözlemler, ilave çalışmalar yapılıyor. Onu da yakın zamanda bitireceğiz. Sonra EKK'ya gidecek. EKK'dan sonra süreçleri takip edecek. Bu yılın ilk yarısında -ideal olarak- Meclis'te müzakereleri başlatılabilir diye ümit ediyorum" dedi.

Pedallar kardeşlik için dönecek

Şimşek,  katıldığı programda, çocukken köylerinde hiç bisiklet olmadığını kaydederek, dün ilk dersini aldığını söyledi.   Bakan Şimşek, "Üzerinde durabiliyorum ama zaman zaman da inişli-çıkışlı olabiliyor. Aslında benim niyetim vardı geçen sene bir ara bisiklet edindim ve öğrenmek istiyordum. O dönemde bir iki düşüşten sonra vazgeçtim. Batman'da uluslararası nitelikte bir bisiklet yarışı yapılacağı için mecburum öğrenmeye. Bir tek cuma günüm kaldı. Cumartesi günü de Batman'dayım, il kongremiz var. Ama yarın bu işi bitirmiş olacağım. Dağda hiç süremem de düz yolda sürmeye çalışıyorum" diye konuştu.

"Kardeşlik için pedalları çevireceklerini" söyleyen Şimşek, terör konusunda sessiz bir şekilde hassasiyet göstermenin yetmediğini ifade ederek, şöyle dedi: "Bölgede huzur için çabalıyoruz. Fakat milletin desteği, Kürt kardeşlerimizin de vicdanı olan, insafı olan vatandaşlarımızın da bu yöndeki tavrı çok önemli.  Gerçekten şiddet için, terör için gerekçeler kalmadı. Neden? Çünkü bu ülkede eğer Batman'ın bir dağ köyünden okuma yazma bilmeyen bir çiftçi aileden gelen bir çocuk, bugün bu ülkenin maliye bakanı olabiliyorsa, Kürtçe'nin önünü açabiliyorsak, bahane kalmadı. Mesele hak ve özgürlükse, mesele toleranslı bir toplumsa, gerçekten sebepler kalmadı. Terör maalesef ne Türkiye'de ne başka taraflarda hiçbir zaman bunu amaç edinmedi."

(AA)
 

Bu konularda ilginizi çekebilir