Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi arttı

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi aralıkta yüzde 0,32 arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), geçen yılın aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,32, yıllık bazda ise yüzde 2,63 arttı. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık 2014'e ilişkin YD-ÜFE verilerini açıkladı. 

Buna göre, YD-ÜFE, geçen yılın aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,32, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,63 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 12,78 artış gösterdi. 

Sanayinin iki sektörünün bir önceki aya göre değişimlerine bakıldığında; madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 1,68, imalat sanayisi sektöründe yüzde 0,29 artış gerçekleşti. 

En yüksek aylık artış gıda ürünlerinde 

Geçen yılın aralık ayında bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; yüzde 2,52 ile gıda ürünleri, yüzde 2,51 ile metal cevherleri, yüzde 2,05 ile bilgisayarlar, elektronik ve optik ürünler oldu. 

Buna karşılık aynı dönemde endekslerde en fazla düşüş, yüzde 12,02 ile kok ve rafine petrol ürünleri, yüzde 1 ile giyim eşyası ve yüzde 0,67 ile deri ve ilgili ürünler sektörlerinde görüldü.  

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre aralıkta en yüksek aylık artış dayanıklı tüketim mallarında, en yüksek yıllık artış ara mallarında gerçekleşti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir