Yüzde 40 büyüyecek, istihdamını 2 katına çıkaracak

Hasanağa OSB, üretim alanını bu yıl sonunda yüzde 40 oranında artıracak. HOSAB,ülke ekonomisine katkısını ise yaklaşık 400 milyon dolara çıkaracak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gülay SOYDAN PEHLEVAN

************
111 hektar
HOSAB'ın toplam 
üretim alanı 

155 hektar
Genişleme sonrası
ulaşacağı alan

4.000
HOSAB'ta  
çalışan kişi

8.000
Yeni tesislerle 
hedeflenen istihdam
*****************************

BURSA - Bursalı üreticinin yeni gözdesi olan Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi (HOSAB), bu yıl sonunda 111 hektar olan alanını, yüzde 40 oranında artışla, 155 hektara çıkaracak. 70 milyon doları ihracat olmak üzere Türkiye ekonomisine yıllık 200 milyon dolar katkı sağlayan bölge, Islah OSB düzenlemesi çerçevesinde Karsan, Delphi ve Cansan Alüminyum firmalarını da bölgeye dahil edecek. 2008'de 42 olan faal firma sayısı bugün 95'e ulaşan HOSAB,  bu 3 büyük fabrikanın katılımıyla istihdamını 4 binden yaklaşık 8 bine yükseltecek. HOSAB'ın ülke ekonomisine katkısı da 200 milyon dolardan yaklaşık 400 milyon dolara çıkacak. 

HOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sezgi Erceiş, eylül ayında 10'uncu kuruluş yıldönümünü kutlamaya hazırlanan bölgenin, son 5 yıl içinde tamamen sanayicilerin katkılarıyla ve OSB yasası çerçevesinde büyük yatırımlar çektiğini söyledi. HOSAB'ta bugün gelinen nokta itibariyle tüm yolların asfaltlandığını ve altyapı çalışmalarının tamamlandığını belirten Erceiş, son olarak atık su arıtma tesisinin kapasitesini artıran yatırıma başladıklarını kaydetti. Bu yıl sonuna kadar da tüm yolların peyzaj, tretuar ve aydınlatma çalışmalarını tamamlayacaklarını kaydeden Erceiş, böylece bölgenin 4562 sayılı OSB kanununun OSB'lere verdiği tüm hizmetleri üreten ve altyapısı hazır bir konuma geleceğini vurguladı. 

Kentte Bursa OSB, NOSAB ve DOSAB  gibi merkez bölgelerin dolduğunu ve arsa fiyatlarının yükseldiğini ifade eden Erceiş, "Bu nedenler ve bölgemizin gelişmesiyle sanayici yatırımlarını HOSAB'a yönlendirdi. Bölgemizde 2008'de 42 olan faal firma sayısı bugün 95'e yükseldi. HOSAB içindeki 43 dönüm 2B arazisini de bölgemize katıyoruz. Bunların içinde sosyal tesis ve mesleki eğitim alanımız da olacak. HOSAB, bu yıl sonunda 111 hektar olan alanını 155 hektara çıkaracak. Yani alan olarak yüzde 40 bir büyüme sağlayacak" açıklamasını yaptı. Erceiş, bu süreçte tüm bu olumlu gelişmelere karşın İzmir Yolu'ndan itibaren bölgeye kadar olan 7 kilometrelik bozuk yolun genişletilmesi ve yenilenmesinin gerekli olduğunu söyledi.

Mevcut parsellerin yüzde 80'i dolu
HOSAB Bölge Müdürü Bahattin Canıgüleç, 2008 yılı itibariyle HOSAB'da tam bir yatırım seferberliği başlattıklarını aktardı. HOSAB'da hali hazırda 112 adet sanayi parselinin mevcut olduğunun bilgisini veren Canıgüleç, "Bu parsellerin yüzde 80'i dolu durumdadır. 70 milyon doları ihracat olmak üzere bölgenin Türkiye ekonomisine katkısı yıllık 200 milyon dolardır. Ağırlıklı olarak makine metal, plastik, otomotiv ve gıda sanayi firmaları bölgemizde yer almaktadır. HOSAB olarak attığımız tarihi adımlardan birisi Islah OSB düzenlemesi çerçevesinde sınırlarımızdaki büyük fabrikaların bölgemiz içine girmesidir. Karsan, Delphi ve Cansan Alüminyum firmalarının bölgemize dahil olması kararını aldık" diye konuştu. Bir iki ay içinde sürecin tamamlanacağını ve bu 3 büyük fabrikanın HOSAB'a katılacağını anlatan Bahattin Canıgüleç, böylece bölgede istihdam sayısının 4 binden yaklaşık 8 bine yükseleceğini söyledi. Canıgüleç, hayata geçirmeyi planladıkları projeler hakkında da şu bilgileri verdi: "Sanayicimizin kullandığı tüm hizmetler daha ucuz ve kaliteli olacak. Yer üstündeki tüm elektrik hatları yer altına alınacak. SCADA sistemi kurulacak. Bölge firmalarının nitelikli eleman ihtiyaçları doğrultusunda MEB ile bir mesleki eğitim lisesi kuracağız.  Sosyal tesis, cami, güvenlik merkezi ile ortak sağlık ve iş güvenliği merkezi de kurulacak. Banka, restoran gibi yerler için ticaret alanı oluşturulacak. Bölgeye daha kaliteli ulaşım için alternatif yollar konusunda çabalarımız sürecek."

HİD adını HOSABSİAD olarak değiştiriyor
*HOSAB Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Hasanağa İşverenler Derneği (HİD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Korun: OSB'lerin kurulmasında söz konusu olan üç modelden birisi de müteşebbis heyetle kurulan ve yönetilen bölgelerdir. HOSAB bu kapsama giriyor. Yani daha önce sanayi bölgesi ilan edilen bölgede, sanayiciler bir dernek çatısı altında toplanmış ve ilgili mevzuat çerçevesinde başvurularını yaparak, sanayi bölgelerini OSB konumuna taşımıştır. HOSAB, HİD'in en büyük başarısıdır. Özellikle son 5 yıl içinde bölgemizde büyük bir ilerleme ve gelişme sağlandı. Çok yakında Islah OSB düzenlemesi çerçevesinde Karsan, Delphi ve Cansan Alüminyum firmalarını da bölgemize dahil edilecek. Bu 3 büyük fabrikanın katılımıyla bölgemizde istihdam sayısı 4 binden yaklaşık 8 bine yükseltecek. HOSAB'ın ülke ekonomisine katkısı da 200 milyon dolardan yaklaşık 400 milyon dolara çıkacak. Diğer yandan derneğimizin olağan genel kurulunu 17 Eylül tarihinde yapacağız. Genel kurulda, Hasanağa İşverenler Derneği olan adımızı Hasanağa Sanayici ve İşadamları Derneği (HOSABSİAD) olarak değiştirmek için bir tüzük değişikliği içindeyiz.