Zamda ve kıdemde tepkiler sürüyor

Birleşik Kamu-İş üyeleri hükümetin toplu sözleşme görüşmelerindeki teklifini protesto için oturma eylemi yaparken, Türk-İş kıdem tazminatı görüşmelerine girmeyiz dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



ANKARA -  Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı İsmail Tutoğlu, toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin önerdiği teklifin kabul edilemez olduğunu savundu. Tutuoğlu ve beraberindeki sendika üyeleri, Hükümetin toplu sözleşme görüşmelerindeki teklifini protesto etmek amacıyla Sakarya Caddesi'nde oturma eylemi düzenledi. Birleşik Kamu-İş olarak 3 3 teklifini reddettiklerini belirten Tutoğlu, "Elektriğe, doğalgaza ve temel ihtiyaç maddelerine yapılan zam kadar, yani en az yüzde 25 zam verilmesini, bunun memur emekli ve asgari ücretle çalışanlara yansıtılmasını istiyoruz. Bu bağlamda 23 Mayıs'ta emek örgütleriyle beraber üretimden gelen gücümüzü kullanacağız. Tüm emekçileri bu onurlu talebi desteklemeye çağırıyoruz" dedi. Çeşitli sloganlar atan grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

"Görüşmeye girmeyiz"

Türk-İş Eğitim Genel Sekreteri ve Yol-İş Genel Başkanı Ramazan Ağar, "Kıdem tazminatının gününün düşürülmesi gündeme getirilirse ve görüşmeye açılırsa Türk-İş olarak o görüşmede yokuz" dedi. Demiryol-İş Sendikası Sakarya Şubesi'nde düzenlenen "Genel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Semineri"ne katılan Ağar, kıdem tazminatının yapısının değiştirilmemesi gerektiğini savundu. Ağar, sendikal örgütlenmenin önünün açılması gerektiğini belirterek, "Birlikte ayağa kalkmak durumundayız. Üyeler ve yöneticiler olarak birbirimize destek olmalıyız. İşte şimdi örgütlenmelerin önü açılsın, birbirlerimize yasal düzenlemeler yapalım" diye konuştu.

Türkiye'de taşeronluğun işçilerin en büyük sorunlarından birisi olduğunu vurgulayan Ağar, çok sayıda işçinin taşeron kadroyla çalıştığını öne sürdü. Taşeronluğun Türkiye'de ciddi boyutlara ulaştığını ileri süren Ağar, "Türkiye'de sadece kamuda çalışan 600 bin taşeron işçi var. Karayolları'nda bizim sadece 8 bin 600 taşeron işçimiz var. Türkiye'nin kangreni haline geldi bu taşeronluk. Bunu ortadan kaldırmak için uğraşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de son zamanlarda kıdem tazminatının gününün düşürülmesi konusunun da gündeme getirildiğine dikkati çeken Ağar, sendika olarak bu konuda tavırlarının net olduğunu söyledi. Kıdem tazminatının işçinin sigortası ve tek umudu olduğunu belirten Ağar, "Kıdem tazminatı işçilerin elinden alınırsa kabul edemeyiz. Kıdem tazminatının gününün düşürülmesi gündeme getirilirse ve görüşmeye açılırsa TÜRK-İŞ olarak o görüşmede yokuz. Ayrıca sokağa çıkmaya da hazırız. Bu kararımızı daha önce de almıştık. Bununla ilgili TÜRK-İŞ'in genel kurul kararı da var. Kıdem tazminatına el uzatılması genel grev sebebidir" şeklinde konuştu.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir