”Zengin devletler az kriz yaşadığı için panikte”
Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu, dünyada yaşanan ekonomik krizi değerlendirdi
GAZİANTEP - Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, dünyada yaşanan ekonomik krizi değerlendirerek, zengin devletlerin çok kriz yaşamadığını, yaşadıkları zaman da paniğe kapıldıklarını belirterek, bu nedenle Amerika ve Avrupa'daki şirketlerin son yaşanan krizde paniklediğini söyledi.
Konukoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de reel sektörün son bir yıldan bu yana her gün biraz geriye doğru gittiğini, bunun ana nedenlerinin bir tanesinin büyük miktarda ithalattan kaynaklandığını, ithalatı ise doların düşük olmasının doğurduğunu belirtti.
Konukoğlu, bunun (yumurta tavuktan, tavuk yumurtadan çıkar) hesabı olduğunu, dolar düştükçe ithalatın arttığını ifade ederek, "Dünyadaki bütün CEO'lar 1930'dan bu yana hiç kriz görmedi. Çünkü zengin devletler çok kriz yaşamazlar, yaşadıkları zaman da paniğe kapılırlar. Amerika ve Avrupa'daki çok şirket biraz panikledi. Ama, Türkiye'de zaten her 4-5 yılda bir kriz olduğu için Türkiye'de şu anda iş başında bulunanların biraz olsun tecrübeleri var" dedi.
Bu nedenle Türkiye'de paniğe kapılmadan soğukkanlılıkla bu krizin yönetildiğini, doların yükselmesinin (ithalatın gerilemesi) demek olduğunu anlatan Konukoğlu, ithalatın gerilemesi durumunda Türkiye'deki reel sektörün yavaş yavaş tekrar devreye gireceğini dile getirdi.
Konukoğlu, dolar fiyatlarının düşmesi durumunda Türkiye'nin dünyada fiyat tutturamadığını, bu nedenle ihracat artınca reel sektörün (etinden keserek) yani zarar ederek ihracat yaptığını dile getirerek, şöyle konuştu:
"Piyasaya çok ucuz dolarla ithal edilen mal girdiği için Türkiye'de zaten mal rezildi. Böylece reel sektör gerilemeye başladı. Zaten istatistiklere bakıldığında sanayi sektöründe her gün biraz daha gerileme devam ediyor. Eğer dolar 1,40-1,50 civarında giderse ben ihracatın artacağı, ithalatın düşeceği ve böylelikle Türkiye'deki reel sektörün daha iyiye doğru gideceği kanaatindeyim."
Konukoğlu, Merkez Bankası'nın tekrar müdahale ederek doları düşürmesi durumunda ithalatın tekrar hortlayabileceğini, şu anda bakıldığında bu fiyatlarla Uzakdoğu'daki bazı malların Türkiye'ye girişinin zorlaşacağını, çünkü fiyat tutturamayacağını bildirdi.
"Bu nedenle bence dünyadaki kriz inşallah Türkiye için bir avantaj ve hayırlı olur. Çünkü onlar hiç kriz yaşamadı, onlar hiç parasızlığı görmedi. Ama, Türkiye bu parasızlığı bir kaç sefer yaşadı" diyen Konukoğlu, Türkiye'nin önünün açık olduğunu, paniğe kapılmadan bu işten karlı çıkacağı kanaatinde olduğunu vurguladı.
"Türkiye'nin paniklemesine gerek yok"
Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sanayicilerin, reel sektörün yurt dışındaki döviz borçları çok olduğu için bunların zararına) deniyor. Evet, zararına ama siz para kazanamadığınız zaman bu borcu nasıl ödeyeceksiniz? Doların yükselmesi borcu yükseltebilir. Ama, ihracatınız artacak Türkiye'deki reel sektör para kazanmaya başlayacak. Para kazandığı zaman da bu borç nasıl olsa ödenir. O nedenle Türkiye'nin paniklemesine gerek yok.
Türkiye alnının akıyla bu işten çıkar ve reel sektörde tekrar çalışmaya başlar. İşsizlik azalır. Çünkü bizim fiyatlarımız artık yurt dışında tutmaya başlayacak. Bugüne kadar biz fiyat tutturamıyorduk özellikle tekstil sektöründe. Ama, dolar bu seviyelere geldiğinde tahmin ediyorum tekrar fiyatlar tutacak."
Dün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde tezkerenin kabul edilmesinin hatırlatılması üzerine Konukoğlu, "Zaten tezkere daha önce de vardı. Bundan sonra da olacak. Bence her yıl değil, devamlı yetki alması lazım. Yani her yıl değiştireceğimize versinler 10 yıl ya da 20 yıl yetkiyi. Eğer dıştan gelen bir tahrik Türkiye'yi tahrip ediyorsa o tahribin karşılığında da Türkiye'nin gereken tahribatı vermesi lazım" yanıtını verdi.