Zeybekci: 2016 ekonomide sıçrama yılı olacak
1 Kasım'ın öngörülebilir ve güvenilir bir Türkiye hediye ettiğini belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2016'nın Türkiye'nin ekonomik alanda sıçrama yapacağı bir yıl olacağını söyledii
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin büyüme performansını güçlü bir biçimde sürdürmeye, üretimini, ihracatını, istihdamını, yatırımlarını artırmaya devam edeceğini söyledş
Zeybekci, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin 1 Kasım itibarıyla büyük bir sınavı başarıyla geçtiğini, seçim sonuçlarının Türk milletinin istikrara olan ihtiyacını ortaya koyduğunu belirtti.
Sandıklar açılmaya başladığı andan itibaren tek başına iktidar resminin ortaya çıkmasıyla karamsarlık ortamının hızla dağılmaya başladığını ve Türk lirasının, dolar ve euro karşısında 2008'den bu yana en güçlü yükselişini gerçekleştirdiği belirten Zeybekci, şu değerlendirmede bulundu:
"Bu gelişme ile birlikte TL, gelişmekte olan ülkeler arasında yüzde 3'ün üzerinde pozitif ayrıştı. Aynı şekilde borsa da 2 Kasım günü yüzde 5'in üzerinde yükselerek güne başladı. Bu yükseliş eğilimi önümüzdeki dönemde de sürmeye devam edecektir. 1 Kasım seçimleri yalnızca kısa geçmişte yaşanan olumsuzlukları yok etmekle kalmadı, aynı zamanda bize gelecek 4 yıl için, güçlü siyasi istikrara dayalı tecrübeli kadrolarla yönetilen öngörülebilir ve güvenilir bir Türkiye hediye etti. Önümüzdeki dönemde Türkiye, büyüme performansını güçlü bir biçimde sürdürmeye, üretimini, ihracatını, istihdamını, yatırımlarını artırmaya devam edecektir. 2016 yılı Türkiye'nin ekonomik alanda sıçrama yapacağı bir yıl olacaktır."
"Büyümemiz hız kazanacak"
TL'nin değer kazanmasıyla kurların enflasyon üzerindeki baskısının azalacağını ve faiz oranlarında aşağı yönlü bir eğilim görüleceğini ifade eden Zeybekci, böylece Türkiye'de yatırımların çok daha cazip bir hale geleceğini kaydetti.
Türkiye ekonomisine güvenin bir göstergesi niteliğinde olan doğrudan yabancı yatırım girişinin yılın 8 ayında yüzde 35,5 arttığına dikkati çeken Zeybekci, yatırımların hem bu yıl sonu hem de gelecek yıl itibarıyla artmaya devam edeceğine işaret etti.
Ekonominin yapısal sorunlarına kalıcı çözümler üretecek adımları kararlı bir şekilde atmaya devam edeceklerinin ve ekonomik altyapıyı destekleyecek büyük kamu yatırımları hız kesmeden sürdüreceklerinin altını çizen Zeybekci, şöyle devam etti:
"Milletimizden aldığımız bu büyük desteğin gücüyle, dünya ekonomisiyle entegre olma çabalarımıza da hız vereceğiz. Türkiye'de çarklar yeniden güçlü bir şekilde dönmeye başlayacaktır. Bu dönemde, istikrarsızlık endişesi ile ertelenen yatırım ve tüketim kararlarının da devreye girmesi ile büyümemiz hız kazanacaktır. Büyümenin önümüzdeki yıllarda yüzde 5'ler düzeyinde gerçekleşmesi Türkiye için bir sürpriz olmayacaktır. Yakaladığımız büyüme oranları ile iş gücüne katılım oranından daha yüksek istihdam yaratarak, işsizlik oranlarında da iyileşmeler göreceğiz. Bu çerçevede, daha önce de açıkladığımız üzere önümüzdeki dönemde, 2012 yılından bu yana başarı ile uyguladığımız bölgesel teşvik sistemimizi geliştirerek, yatırımların artarak devam etmesini sağlayacağız. Ayrıca ihracatta yaşayacağımız olumlu gelişmeler neticesinde net ihracatın büyümeye sağlayacağı pozitif katkı ile yeni bir ihracata dayalı büyüme dönemine girilecek ve kalıcı bir trend yakalanacaktır."
"Cari açık sorun olmaktan çıkacak"
Dış ticaret açığındaki gerilemenin de yıl sonuna kadar artan bir hızla devam edeceğini ve paritedeki gerilemenin baz etkisinin ortadan kalkmaya başlamasıyla 2016 yılından itibaren ihracatta tekrar bir artış dönemine girileceğini belirten Zeybekci, ihracatın ne kadar artacağının Türkiye'nin performansı kadar hedef pazarlardaki büyümeye ve ilgili ülkelerin talebine bağlı olduğunu vurguladı.
Hizmet ticareti fazlası, serbest bölgeler net ihracatı ve bavul ticareti de eklendiğinde ihracatın ithalatı karşılama oranında tarihi rekor seviyelere ulaşılacağını ifade eden Zeybekci, şu değerlendirmede bulundu:
"Dış ticaret açığımızdaki daralmaya paralel olarak, cari açığımız iki yıldır düşüş eğilimi içerisindedir. Bu düşüş eğiliminin yıl sonuna kadar devam etmesini bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde, istikrarın getirdiği olumlu ortam ve alacağımız tedbirlerle bir taraftan milli gelirimiz artarken, cari açığın gerileyeceğini ve cari açığımızın milli gelirimize oranının yüzde 5'lerin altına indiğini göreceğimizi ifade etmek isterim. Bu sayede, inşallah cari açığın ekonomimiz açısından sorun olmaktan çıkacağına şahit olacağız."
Türkiye'nin kredi notu
Son dönemlerde sürekli siyasi istikrarsızlığa vurgu yapan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının, Türk ekonomisinde yaşanmasını bekledikleri olumlu gelişmelere paralel olarak Türkiye'nin kredi notunda iyileştirmeye gitmelerini beklediklerinin altını çizen Zeybekci, "Türkiye olarak yeniden çizilen dünya ekonomik haritasında edilgen bir ülke olarak değil etken bir ülke olarak yolumuza devam etmek zorundayız. Bunun için de daha fazla güç, enerji ve çabaya ihtiyacımız var. Milletimiz bize bu güç ve enerjiyi hamdolsun verdi. Bundan sonra bu güç ve enerji ile ülkemizi kalkındırma yolunda durmadan çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.