Zeybekci: Ziyaretler olumlu ama..

Bakan Zeybekci, "İş dünyasının siyasi partileri ziyaretlerini olumlu buluyorum. Ama 'bir an önce, acil, derhal' diye bir şart olmamalı ve bunun arkasına da ekonomiyle ilgili negatif beklenti söylemleri eklemek Türk ekonomisine haksızlık olur" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, seçimlerden çıkan sonucun koalisyon olduğunu, erken seçimin alternatifler arasında görülmemesi gerektiğini belirterek, "Millet bunu demedi, millet AK Parti'ye 'Hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz, yüzde 41 oy veriyoruz ama uzlaş' dedi" ifadelerini kullandı. 

Zeybekci, "EXPO Milano Türkiye Pavyonu"nun resmi açılışı için gittiği İtalya'dan dönerken uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 

"7 Haziran seçimlerinin en kesin mesajı şudur"

İş dünyasının siyasi partileri ziyaretleri ve seçimlere ilişkin değerlendirmelerinin sorulması üzerine Zeybekci, seçimlerin ardından tam gün süren toplantılarda sonuçları değerlendirdiklerini belirtti. Zeybekci, şu değerlendirmede bulundu: 

"7 Haziran seçimlerinin en kesin mesajı şudur; bu millet AK Parti'ye yüzde 41 oy vererek, 'Hükümeti kurmayı, ülkeyi yönetme görevini sana veriyorum ama yanına ortak alacaksın veya başkalarıyla uzlaşacaksın, uzlaşarak koalisyonla hükümet edeceksin' diyor. Seçimlerin bir cümlelik özeti bu, biz bunu gayet iyi anladık. Buradan çıkan sonuç koalisyondur, erken seçim gündemimizde ve alternatiflerimizde hiç olmadı. Milletin verdiği mesajı yerine getirmek için ön şartımız olmadı." 

"Bütün partilerle görüşmeye hazırız"

Ön şartsız bütün partilerle görüşmeye hazır olduklarını söyleyen Zeybekci, hiyerarşik bakıldığında ikinci sırada CHP'nin, üçüncü sırada da MHP'nin yer aldığını belirtti. Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevlendirmesiyle, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bu konuyla ilgili süreci Temmuz'un ilk haftasına doğru başlatacağını ifade etti. Görüşmeye nereden başlanacağına o güne kadarki söylemlerin etki yapacağını anlatan Zeybekci, şöyle konuştu: 

"Milletin söyledikleri daha net anlaşılmaya başlandı gibi görünüyor. Bunun üzerine birinci sorumluluk AK Parti'ye aittir ve bunun gereğini de Başbakanımız hakkıyla yerine getirecektir. Kimse şart koşmamalı, yapıcı olmalı. Millet bunu söyledi, 'Yapıcı olun, uzlaşın ülkede uzlaşı, birlik ve beraberlik ile hükümet çıkarın' dedi. Biz bunu iyi anladık, umarım diğer partiler de iyi anladıklarını bu süreçte gösterirler ki AK Parti görüşme sürecini başlattığında daha rahat hareket eder. Burada partilere baktığımızda, CHP'nin seçim öncesi ve sonrası söylemleri henüz o diyaloğu cesur bir şekilde açan söylemler değil. Bu işi hukuken Cumhurbaşkanımızın görevlendireceği AK Parti'yi cesaretlendirici seviyede henüz değil, önümüzdeki günlerde bunun biraz rahatlamasını görebileceğimizi ümit ediyorum." 

"İş dünyasının görüşmelerini olumlu buluyorum" 

Bakan Zeybekci, iş dünyasının erken seçimin ekonomiye ciddi zarar vereceği yönündeki açıklamalarının sorulması üzerine, "Kesinlikle erken seçimi alternatifler arasında görmememiz gerekiyor diye düşünüyorum. Millet bunu demedi, millet AK Parti'ye 'Hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz, yüzde 41 oy veriyoruz ama uzlaş' dedi. Bu uzlaşmayı sağlamak için baştan itibaren son derece yapıcı davrandık, bunun gereğini sonuna kadar yapacağız" diye konuştu. 

"Negatif beklenti söylemleri Türk ekonomisine haksızlık olur"

TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD gibi kuruluşların partilerle yaptığı görüşmeleri son derece olumlu bulduğunu söyleyen Zeybekci, "Bu girişimleri siyasi partileri ve genel başkanları cesaretlendirici girişimler olarak görüyorum. Ama 'bir an önce, acil, derhal, hemen' diye bir şart olmamalı ve bunun arkasına da ekonomi ile ilgili negatif beklenti söylemleri eklemek Türk ekonomisine haksızlık olur" değerlendirmesinde bulundu. 

'Böyle bir ortamda seçim gerçekleşirse ekonomi zarar görür' gibi söylemlerin yanlış olacağına işaret eden Zeybekci, "Türkiye'de milletin verdiği mesajdan sonra 'Yapamadık, beceremedik, seçime gidelim' demek, millet tarafından hoş karşılanmaz, benim önceliğim bu" dedi.