ZEYDER başkanlığına Hidamet Asa yeniden seçildi

Zeytin Üreticileri ve Sanayicileri Derneği, Hidamet Asa ile yola devam kararı aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA

BURSA- Zeytin Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ZEYDER), ilk olağan genel kurul toplantısını gerçekleştirdi. Genel kurulda Kurucu Başkan Hidamet Asa ve ekibi yeniden yönetime seçildi.

Zeytin sektöründe yaşanan sorunların çözümü amacıyla 6 ay önce kurulan ZEYDER’in ilk olağan genel kurul toplantısı 83 üyenin katılımıyla Marmarabirlik'in Başköy'deki Entegre Tesisleri'nde gerçekleşti. Genel kurulda, Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, kurucu başkanlığın ardından oybirliğiyle yeniden yönetime seçildi. Asa, yaptığı konuşmada, “Bugüne kadar sorunlarımız aynı olmasına rağmen bir araya gelememiştik. Zeytin Üreticileri ve Sanayicileri Derneği’nin kurulmasıyla birlikte mevcut sorunların çözüme kavuşturulması hedeflenmektedir. Çünkü üreticisiyle, sanayicisiyle, kooperatifiyle hepimiz aynı gemideyiz. Bir olmak ve birlikte olmak zorundayız" diye konuştu. Asa, derneğin zeytin üretimi yapılan bütün bölgelere hitap eden, üretici ve sanayiciyi kucaklayan bir misyona sahip olduğunu belirterek, bu amaçla öncelikle üye sayısını artırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi. Asa, "Derneğimizin kuruluşundan bu yana dernek faaliyetlerine başlanmış, derneğimizin tanıtılması ve dolayısıyla üye sayısının artırılması amacıyla bölge ziyaretleri gerçekleştirilmiştir. Bugün itibariyle derneğimizin üye sayısı 120’ye ulaşmış bulunmaktadır" ifadesini kullandı.

Sofralık zeytine teşvik talebi

Önümüzdeki süreçte sektörün geleceği için çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Asa, "Genel olarak sektörün sorunlarını değerlendirecek olursak, ülkemizde ağaç başına verimin düşük olması ve kilogram maliyetlerinin yüksek olması sebebiyle üreticimiz kazanamamaktadır. Dolayısıyla ağaç başına verimliliğin artırılmasıyla ilgili çeşitli kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak, üreticilerimizin daha fazla kazanmasını sağlamalıyız. Derneğimizin bir diğer hedefi ise daha hijyenik ortamlarda, daha kaliteli sofralık zeytin üretimi yapmak, merdiven altı üretimi bitirmek, kayıt dışılığı önlemek ve ülkemizdeki kişi başı tüketim miktarını artırmaktır. Aynı zamanda sektörün en büyük sorunlarından birisi de haksız rekabet ortamının var olmasıdır. Şöyle ki diğer bölgelerden alınan ürünlerin, Gemlik zeytini adı altında satılıyor olması aslında bindiğimiz dalı kestiğimizin bir göstergesidir” dedi.
Sektör sıkıntılarının giderilmesi için ülkemizde bazı ürünlere verilen teşvikin sofralık zeytine de verilmesini her platformda dile getirdiklerinin altını çizen Asa, şunları kaydetti:

“Teşvik verilmesi halinde, sofralık zeytin üretimi kayıt altına alınacak ve ekonomiye katma değer sağlanacaktır. Bu sorunların çözümü ile ilgili çalışmalar yapmayı ve sektörün geleceğine ışık tutmayı, dolayısıyla üreticimiz ve sanayicimizle birlikte geleceğimizi planlamayı hedefliyoruz. Sizlerle birlikte çıktığımız bu yolda başarıya ulaşacağımıza inancımız tamdır."

Genel kurulda tek liste ile gidilen seçimlerde aralarında Bursa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Ceylan'ın da yer aldığı Hidamet Asa başkanlığındaki yönetim kurulu şu isimlerden oluştu: Prof. Dr. Haluk Başar, Hasan Gürses, Halit Sezgin, Mahmut Solaksubaşı, Mustafa Alhat, Süleyman Dönmez ve Raif Döner.

Bu konularda ilginizi çekebilir