Zincirlikuyu'da 190 metrelik ikiz kule yükseliyor

Çiftçiler Holding’in 1950’lerde satın aldığı ve uzun süre dutluk olarak kalan Zincirlikuyu’daki arsasında 190 metrelik ikiz kuleden oluşan Çiftçi Towers yükseliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

yavuz-karaman-004.png

Son yıllarda hızla gelişen gayrimenkul sektörüyle birlikte şehrin içinde kalan arsalar hızla değerlenmeye devam ediyor. Özellikle İstanbul’daki birçok arsa zamanla bu şekilde değer kazanırken, bu arsalar gayrimenkulün çok cazip hale gelmesiyle birlikte birer konut ya da ofis projesi haline gelebiliyor. Yıllarca fabrika arazisi, oto galerisi ya da otopark olarak kullanılan bu arazilerden bir tanesi de Çiftçiler Holding’in Zincirlikuyu’daki arsası. Arsada şu sıralar Çiftçi Towers adında 2 kuleden oluşan bir proje yükseliyor. Çiftçiler Holding, projeyi Türkerler Holding ile birlikte inşa ediyor. 

Belki de Türkiye’nin en değerlileri arasında yer alan arsanın hikayesi oldukça eskilere dayanıyor. Sait Çiftçi tarafından 1949 yılında kurulan Çiftçiler, otomotiv, denizcilik, sigorta ve gayrimenkul alanında faaliyet gösteriyor. Daha çok otomotiv sektöründe büyüyen şirketin 1950’lerde satın aldığı bu arsa şirketin bugün gayrimenkulde büyük bir sıçrama yapmasına baş rolü oynuyor. 

Arsa, şimdilerde İstanbul’un merkezinde olmasına rağmen, zamanında dutluk olarak tabir edilen bir yerdeymiş. Holding, arsada 1967 yılına kadar Volkswagen distribütörü olarak faaliyet göstermiş. 1992’de Volkswagen markasının başka bir şirkete geçmesiyle birlikte bu alanda minibüs montajı yapılmaya başlanmış. 

1973 yılında birinci köprünün yapılmasıyla birlikte bölge değer kazanmaya başlamış. Zamanla da İstanbul’un merkezi haline gelmiş. Arsanın büyüklüğü 400 dönümken, büyük bölümü karayolları için istimlak edilmiş. Proje yapılmaya karar verildiğinde 44 dönümlük arsa terklerle birlikte 23 dönüme düşmüş. Projenin plan notlarında yükseklik serbest bırakılırken, ancak binaların yüksekliği 190 metreyle sınırlanmış. 

Bölge planlarda turizm ve ticaret alanı olarak geçiyor. Bu alanda 1993 yılından beri aynı imar uygulanıyor. Bölgede tüm projeler için 2,5 emsal uygulaması var. Çiftçi Towers’ta 290 bin metrekarelik inşaat alanı bulunuyor. Bunun çok büyük bölümü otopark, sığınak, yürüme yolları ve depo gibi alanlara ayrılmış. Yani emsal dışı. Konutların oluşturduğu 50 bin metrekarelik alan satılacak. Buradan beklenen gelir 500 milyon dolar civarında. Ofislerden ise 80 milyon dolar ciro bekleniyor. Projenin inşaat metrekare maliyeti 4 bin 500 dolar, arsa maliyeti ise 6 bin dolar olarak hesaplanıyor. Bu hesapla metrekare maliyeti 10 bin doları buluyor.

2 milyon dolara daire satıldı 

Çiftçi Towers, 44 katlı olarak planlandı. Tüm daireler eski İstanbul’u ve denizi görüyor. İngiliz John Mcaslan da mimari projeyi bu unsurlara göre tasarlanmış. Projedeki 288 konutun yüzde 70’i satılmış. Fiyatlar ise ilk başlarda 6-12 bin dolar arasındayken, şimdi 8-14 bin dolara çıkmış. Bu projeden 2 milyon dolara daire satın alan olmuş. A grubuna hitap eden projeden daire alanlar arasında patronlar, iş adamları ve üst düzey yöneticiler bulunuyor. 

Karma bir yapı olarak yükselen projenin en önemli özelliği betonun içinde çelik bulunması. Bu uygulama projeyi farklı kılarken, çeliğin ve betonun handikapları bu sayede giderilmiş. Dairelerdeki brüt-net metrekare farkı yüzde 28 seviyesinde. Binanın karma yapısı bu farkın az olmasını sağlamış. Teknik projesi Arup tarafından yapılan Çiftçi Towers’ta hafriyat 1 yıl sürmüş. Binaların ses ve ısı yalıtımı iyi yapılırken, 4 santimetrelik özel cam kullanılmış. Projenin teslim tarihi ise 2017 mart ayı olarak planlandı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir