Ziraat Bankkart'tan günlük faiz

Banka kartında farkındalığı artırmak isteyen Ziraat Bankası banka kartı ile 1 TL harcayana da 1.000 TL harcayana da nakit kazandıracak. Hesabında en az 250 TL ve üzerinde bakiye bırakana günlük faiz verecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

BORSA / FİNANS SERVİSİ

Ziraat Bankası, kartlı ödemeler dünyasında tercihini banka kartından yana kullanıyor. Alışverişlerde banka kartı kullanımını artırmak konusunda iddialı hedefler koyan Ziraat, Genç Bankkart, Ulaşım Bankkart, Kampüs Kart'ın ardından şimdi Kazandıran Bankkart'ı çıkarttı. Kazandıran Bankkart'ın tanıtımını yapmaya başladığı yaklaşık 3 haftalık sürede 430 bin müşterinin cüzdanına giren Ziraat Bankası'nda yıl sonuna kadar hedef 1 milyon müşteriye ulaşmak.

Türkiye'de toplam 96.2 milyon adet olan banka kartının 20.2 milyonu Ziraat Bankası'nda. Bankanın müşteri profiline bakıldığında 5 milyondan fazla emekli, 1.5 milyondan fazla öğrenci bankacılık işlemlerini Ziraat aracılığı ile yapıyor. Bankanın maaş müşterilerinin yüzde 10'unu A plus denilen zengin kesim oluşturuyor. Kalan yüzde 90'ın yarısı 2 gün içinde kalanı ise önce maaşının yüzde 60'ını çekiyor ardından ortalama 2 haftada hesabındaki nakdin tamamını çekmiş oluyor. Bankanın ortalamasına bakıldığında 6-7 gün içinde vadesiz mevduat hesabı olan müşteri parayı cüzdanda taşımaya başlıyor. Banka bu ortalamayı mümkün olduğu kadar uzatmak istiyor. Ama tüm bunların ötesinde Ziraat Bankası, geniş müşteri ağına daha henüz ödemeler dünyasında aldığı pay çok sınırlı olan banka kartının ATM'den para çekmenin ötesinde alışveriş yapmak içinde kullanabileceği bir dünya yaratmak istiyor. Onun içinde banka bugün puan toplayan, taksit yapan, kampanyalarla farklı avantajlar sunan normal bir kredi kartının bazı özellikleri ile tasarruf bankacılığını banka kartına yüklüyor.

Ziraat Bankası Ödeme Sistemleri Grup Başkanı Osman Tanaçan ile hem yeni çıkartılan banka kartını hem de bankanın ödeme sistemlerinin geldiği büyüklüğü konuştuk.

Alışveriş için nakit çekmeye gerek yok
Ziraat Bankası Ödeme Sistemleri Grup Başkanı Osman Tanaçan, banka kartının sadece ATM'den para çekmek için değil bir alışveriş aracı olarak da algılanmasını sağlamak istediklerini belirterek "Hedefimiz banka kartı ile alışverişi artırmak" dedi ve ekledi: "Ziraat Bankası olarak son dönemde farklı segmentlerdeki müşterilere yönelik farklı avantajlar sunan birçok yeni banka kartı ürünü çıkardık. Türkiye'de kredi kartı taksit ve puan gibi özelliklerin geliştirilmesi ile çok hızlı büyüdü. Yaptığımız araştırmalar eğitim ve iş düzeyi bağımsız toplumun büyük kesiminin banka kartını sadece nakit çekmek için kullandığını gösteriyor. Kredi kartı çok güzel bir ödeme aracı ama ondan daha da güzel bir ödeme aracı da banka kartı. Banka kartı sadece ATM'den para çeken bir kart olarak düşünülüyor halbuki kredi kartından hiç farkı yok. Kazandıran Bankkart'ta hem alışveriş yapılabileceğini yazdık hem de mesajı vurgulamak için kartın üzerine market arabası bile koyduk. Banka kartı ile 1 TL'de harcarsın 1.000 TL'de harcarsın.  Bütçesine hakim olmak isteyen banka kartı kullanır."
Banka kartını Ziraat Bankası'nın kuvvetli kaslarından biri olarak niteleyen Tanaçan burada pazar paylarının yüzde 21 olduğuna işaret ederek "Biz banka kartlarını büyütürsek sektörde büyür. Onun için banka kartına olan farkındalığı artırmak için çalışmaya devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.

Kredi kartından farkı kalmayacak
7 aylık çalışmanın sonucunda nisan ayında önce ATM ve şubelerde tanıtım yaptıklarını geniş kitlelere temmuzun son haftasından itibaren duyurduklarını kaydeden Tanaçan, "Nisan ve temmuz arasında 180 bin kişiye ulaştık. Tanıtıma başladığımız 3 haftalık sürede 432 bin adete ulaştık. Yıl sonu hedefi 1 milyon" açıklamasında bulundu. 
Şimdilik nakit kazandıran ve hesaptaki paraya birikimli getiri sağlayan Kazandıran Bankkart'a ileride kredi kartının taksit gibi başka özellikleri de eklenecek. Kişiselleştirilebilecek, dönemsel, sektörel ya da kitlesel kampanyalar yapılacak.
Tanaçan, kartı anlatırken tasarruf özelliğine sıkça vurgu yaptı. Hem harcayan hem de hesabında 250 TL üzerinde para bırakan bir müşterinin kazancı konusunda ise şu bilgiyi verdi: "Kart, ilk alışverişle kazandırmaya ve biriktirmeye başlıyor. 250-2.500 TL'ye kadar faiz veriyor. Diyelim ki 500 TL harcadınız, binde 5 yani 2.5 TL kazandınız. Geri kalan 2.000 TL'ye de piyasa şartlarına göre değişmekle beraber, yüzde 5 faiz veriyor. Yaklaşık 10 TL para kazanıyorsunuz. Toplam getiri yüzde 11'i buluyor."

Alışverişin yüzde 5'i banka kartıyla yapılıyor
Almanya'da işlemlerin yüzde 90'dan fazlası banka kartı ile yapılırken Türkiye'de aynı grafik kredi kartları için geçerli. Tanaçan, ürünün çıkış noktasını anlatırken "20 milyon kartımız ve çok büyük bir müşteri kitlemiz var. Banka kartını kullanmayı teşvik etmek lazım. Kişilerin kredi kartı kullanma tercihlerinde puan toplamak ve taksit imkanına sahip olmak önemli bir yer tutuyor. Biz öyle bir kart yapalım ki bu kart hem harcarken kazandırsın hem de hesabında para tutarken kazandırsın istedik. Bugün alışveriş cirosunun 34 milyar TL'sini kredi kartı, 2 milyar TL'sini banka kartı ile yapılan harcamalar oluşturuyor. Şimdilik alışverişin sadece yüzde 5'i banka kartları ile yapılıyor" diye konuştu.
Tanaçan, Ziraat Bankası'nın kapısından her gün yeni emekli müşteri, yeni maaş müşterisi ya da genç müşteri girdiğini de anlatarak "Müşterilerimizin tek bankası olarak kalmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Her 4 işlemden biri Ziraat kartıyla yapılıyor

Ziraat Bankası'nın ödeme sistemlerinde sektördeki konumu hakkında da bilgi veren Tanaçan, kredi kartında İş Bankası'nın Maximum kart ailesine üye olan bankanın bu cephede 3.5 milyon müşterisi bulunduğunu da bildirdi.
Türkiye'de temmuz ayında banka kartıyla alışveriş yapmak ve para çekmek için 124 milyon adet işlem yapıldı. Tanaçan'ın verdiği bilgiye göre bu rakamın yüzde 24'ü yani 30 milyon adeti Ziraat Bankası'nın banka kartları ile gerçekleştirilmiş. Yani sektördeki her 4 işlemden biri Ziraat Bankası'nın kartlarıyla yapılıyor. 124 milyon işlemin de 47 milyon adedi alışveriş cirosunu oluşturmuş durumda. Ziraat'in buradaki pazar payı ise yüzde 31. Ziraat'in pazar payı işlem adetlerinde daha yüksek cirodaysa daha düşük. Temmuzdaki yaklaşık 2 milyar TL'lik alışveriş cirosunun yaklaşık 300 milyonu Ziraat'in. Tanaçan, "Ziraat Bankası müşterisi, banka kartını sektör ortalamasından daha sık ama daha küçük işlemler için çıkartıyor" dedi.


Kartlar ve ADK'da yıllık hacim 600 milyar TL'ye koşuyor
Ziraat Bankası Ödeme Sistemleri Grup Başkanı Osman Tanaçan, yıl sonunda internet, POS, ATM, kredi ve banka kartı olarak düşünüldüğünde hacmin 600 milyar TL'yi bulacağını söyledi. İnternet bankacılığında geçen yılın tamamında 281 milyar TL'lik işlemin gerçekleştiğini belirtenTanaçan, bu yılın ilk 6 ayında ise hacmin 206 milyar TL'yi bulduğu bilgisini paylaştı. Yıllık 40 milyon adet işlem hedeflediklerini ve 2012 sonunda 1.7 milyon olan internet bankacılığını kullanan müşteri sayısının bugün artık 2.4 milyona geldiğini aktaran Tanaçan, "Yıl sonunda internet bankacılığının toplam hacmi 400 milyar TL'yi bulur. Kredi kartı ve POS'ta aylık 1.5 milyar TL, banka kartında ise 7 milyar TL'lik ciro dönüyor. ATM işlem cirosu aylık 9 milyar TL. Yıllık bazda bakıldığında ise 200 milyar TL'lik bir hacim oluşuyor" dedi. Tanaçan, ayrıca yeni internet sitelerinin de geçen ay devreye girdiğini de kaydetti. Ziraat Bankası'nın POS sayısı 110 binden 130 bine çıkarken hedef 150 bine ulaşmak. Geçtiğimiz dönemde 1.500 adet para adet yatırmalı ATM alan Ziraat toplam 4.930 adet ATM ile hizmet veriyor.

Aidat, ücret ve komisyon almıyor
Banka kartı ile kredi kartından farklı olarak herhangi bir kredi yükümlülüğü altına girmeden, hesaptaki para kadar harcama yapılabiliyor. Bankada hesabı olan herkes banka kartı sahibi olabiliyor ve kart aidatı da ödenmiyor, komisyon ve masraf da talep edilmiyor.
Kazandıran Bankkart ile yurt içi, yurt dışında veya internette yapılan ister 1 TL ister 1.000 TL'lik tüm alışverişlerde işlem tutarının binde yarımı kadar para kazanılıyor. İlk alışveriş ile kazanılmaya başlayan paralar ay boyunca biriktiriliyor ve ay sonunda karta bağlı hesaba yatırılıyor. Bu para da istenirse nakit çekilebiliyor istenirse alışverişte kullanılabiliyor. Gün sonunda hesapta kalan bakiyeye de günlük faiz işletiliyor. Faiz oranları piyasa şartlarına göre değişiklik gösterebiliyor. Günlük faiz kazanmak için hesapta en az 250 TL bulunması gerekiyor. Bakiyenin de 2.500 TL'ye kadar olan kısmına faiz veriliyor.
Ziraat Bankası'nda mevcut bir Bankkart'ı olan müşteriler KAZANDIRAN yazıp, boşluk bırakıp Bankkart'ınının son 4 hanesi ile birlikte 4747'e SMS atarak ATM,  444 00 00 nolu çağrı merkezi ya da tüm şubelerden kartını Kazandıran Bankkart'ına dönüştürebiliyor. Banka kartı olmayan ya da Ziraat Bankası müşterisi olmayanların önce şubeye giderek Bankkart başvurusunda bulunmaları gerekiyor.