Ziraat'ten et ve süt üreticisine finansman desteği
Banka, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği üyeleri ile tarım üreticisine dolaylı finansman desteği sağlayacak
İSTANBUL - Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR), Ziraat Bankası ile işbirliği yaparak tarımsal üreticilerin finansal ihtiyaçlarını daha uygun maliyetle karşılamayı amaçlayan bir protokol imzaladı.
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar benzeri işbirliklerini ticaret ve sanayi odaları ile de yaptıklarını hatırlatarak bu işbirliği ile SETBİR üyeleri yanı sıra 200 binin üzerinde üreticiye ulaşmayı hedeflerini vurguladı.
Çağlar, SETBİR üyelerine limit olmaksızın mevcut faiz taban puanının yüzde 5-15 altında kredi fırsatı sağlayacaklarını gayri nakdi kredilerde ise komisyon oranında 1 puanlık indirim sağlayacaklarını belirtti.
Protokolün imza töreninde konuşan SETBİR Başkanı Erdal Bahçıvan, Türk tarımının en büyük sorununun verimsizlik olduğunu hatırlatarak fiyatların dünya standartlarının üzerinde olmasının çiftçiyi mutsuz ettiğini söyledi. Ayrıca hammadde, fiyat ve kalite sorununun çözülmesini de isteyen Bahçıvan, Ziraat Bankası ile yaptıkları işbirliği protokolü ile sektörlerine büyük anlamda katkı sağlanacağını kaydetti.
"Kayıt dışının önüne geçilmeli"
SETBİR Başkanı Erdal Bahçıvan, 80'in üzerinde SETBİR üyesi bulunduğunu hatırlatarak, “Bu protokolde önümüzdeki dönemde sözleşmeli çiftçi ayağının da oluşmasını ve kredilendirilerek dolaylı olarak kayıt dışının da önüne geçilmesini istiyoruz. Biz Ziraat Bankası ile işbirliğimize kısa dönemli değil uzun dönemli bakıyoruz. 1-2 yıl sonra bu protokolün etkilerini daha iyi anlayacağız. Tarım ve hayvancılığın üretim modelleri ve gelişimi ileride daha iyi olacak" diye konuştu.
Tüketici talebinde yüzde 15 düşüş var
Yaşanmakta olan global krize de değinen Bahçıvan, tüketici taleplerinde yüzde 10-15 daralma olduğunun altını çizerek, “Ancak tarım ve tarımsal sanayi sektörünün emekçileri olan bizler bu krizde çok daha fazla alın teri dökmek zorundayız. Çünkü bizim en büyük sermayemiz toprağımız, hayvanlarımız. Biz ineklerimize ‘Aman kriz var, daha az süt üretin ya da yarım zamanlı çalışın' diyemeyiz. Üstelik en derin krizlerde dahi gıda gibi temel ihtiyaçlarımızdan tamamen vazgeçilmesi mümkün değildir. Bu nedenle kaybedecek daha fazla vaktimiz, umutsuzluğa ya da rehavete kapılma lüksümüz yoktur" diye konuştu.