Zorlu Enerji'nin rüzgarı “Gold Standard” ile belgelendi
Rotor Elektrik'in Osmaniye'deki Rüzgar Enerjisi Santrali, Gold Standard belgesini alan Türkiye ve dünya enerji sektörünün en büyük projesi oldu
İSTANBUL - Zorlu Enerji Grubu, Osmaniye’deki Rüzgar Santrali projesi ile gerçekleştirdiği seragazı azaltımı ve sürdürülebilir kalkınmaya olan katkısını, “Gold Standard” ile belgeledi. Osmaniye Rüzgar Enerjisi Santrali, Gold Standard belgesini alan Türkiye ve dünya enerji sektörünün en büyük projesi oldu.
Zorlu Enerji Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Rotor Elektrik Üretim A.Ş., ‘karbon kredisi' kavramını yaratan ve uygulamaya geçiren dünyanın önde gelen kuruluşlarından Ecosecurities ile Osmaniye’de inşası devam eden, 135 MW kapasiteli rüzgar santrali için 2008 yılının Ocak ayında Karbon Emisyonu Satış Sözleşmesi imzalamıştı. Rotor, aradan geçen 24 ay içerisinde Gold Standard’ın kriterlerini tamamladı ve rüzgar santrali projesi, Gönüllü Emisyon Azaltımı piyasasında Gold Standart ile tescil edildi.
Gold Standard sertifikasını alan Osmaniye RES projesi, tamamlandığı zaman yılda yaklaşık 500.000 MW/h elektriği sıfır CO2 salımıyla üreterek, yılda 300 bin ton karbondioksit eşdeğeri cinsinden seragazı azaltımı sağlayacak.
Zorlu Enerji Grup Başkanı Murat Sungur Bursa, yaptığı açıklamada, Ecosecurities Orta Doğu Bölge Direktörü Souheil Abboud da, Gold Standard altında onaylanan en büyük projeyi geliştirmiş olmaktan gurur duyduklarını ifade ederek şunları söyledi: “Bu başarı Zorlu Enerji Grubu, EcoSecurities ve Türkiye’deki iş ortağımız İltekno’nun emisyon azaltımı konusundaki başarılı çalışmalarıyla gerçekleştirilmiştir. Bu projenin Gold Standard altında Onaylanmış Emisyon Azaltımları (VERs), emisyonlarını dengelemek için somut sosyal ve çevresel sonuçlara sahip yüksek kalitede projeler arayan kuruluşlar tarafından kullanılacaktır.”
Türkiye'nin en büyük RES'i
Zorlu Enerji Grubu, Türkiye’nin tek alanda kurulu en büyük RES’i olan 135 MW kapasiteli Osmaniye Santrali’nin ilk 15 türbinini 2009 yılının ikinci yarısında tamamlayarak üretime almayı planlanıyor. 200 milyon Avro toplam yatırım miktarı ile kurulacak santralin ilk türbini bu yılın Şubat ayında kurulmuştu. Grup, aynı bölgede 60 ve 50 MW kapasiteli iki rüzgar santrali lisansına daha sahip. Osmaniye RES projesi, 2010 yılında devreye girmesi hedeflenen bu santrallerle toplam 245 MW kurulu güce ulaşacak