'​Piyasada ödenmeyen 307 bin çek bulunuyor'

KKB Genel Müdürü Akdeniz, piyasada ödenmeyen 307 bin çek bulunduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Genel Müdürü Kasım Akdeniz, "Piyasada ödenmeyen 307 bin çek bulunuyor. Bu çek sahiplerinin elinde 2.9 milyon adet kesilmemiş çek yaprağı var" dedi.

Akdeniz, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nca (EBSO) düzenlenen, Reel Sektörde Alacak Riskinin Yönetimi ve Karşılıksız Çek toplantısında yaptığı konuşmada, çalışma sistemleri hakkında bilgi verdi.

KKB'nin bankalar arasında kredilerin takip ve kontrolünü sağlamak üzere gerekli bilgi paylaşımını gerçekleştirmek amacıyla 9 bankanın ortaklığında kurulduğunu anlatan Akdeniz, sistemde sanayici ve tüccarın farkındalığının eksik olduğunu söyledi.

"Piyasada ödenmeyen 307 bin çek bulunuyor. Bu çek sahiplerinin elinde 2.9 milyon adet kesilmemiş çek yaprağı var" diyen Akdeniz, bu şirketlerle iş  yapanların risk altında olduğunu belirtti.

Türkiye'deki tüm bankalar ve faktoring şirketlerinin sisteme kayıtlı olduğunu anlatan Akdeniz, finansal sektörün yanı sıra, 2011 yılından bu yana reel sektöre de hizmet vermeye başladıklarını kaydetti.

Bankaların sadece bireysel kişilerin bulunduğu sistemden 320 milyon kez sorgulama yaptığına değinen Akdeniz, "Bu oran AB'de, İngiltere'de dahil en fazla sorgulanan sistem oldu. Bu Türk bankacılık sisteminde risk yönetiminin ne dereceye geldiğini gösteriyor" diye konuştu.  

Karşılıksız çek 

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise hapis cezasının kaldırılmasının ardından karşılıksız çek sayısında önemli artış olduğunu savundu.

Çekin yerini senedin almaya başladığını vurgulayan Yorgancılar, "Aslında çek bizden başka dünyanın hiçbir yerinde kullanılmıyor. Aldığınız çekin iyi bir şekilde istihbaratını yapma imkanımız var. Ne kadar çek kesmişim, ne kadar çekim piyasada duruyor ve ne kadarını daha kesmemişim sistemin içinde var. Hepizin kasasında vadeli çekler var. Bunu alırken neye göre alıyorsunuz. Müşterinizin güvenine göre alıyorsunuz. Müşteriniz güvenli değilse arkasında 3-4 ciro olan çeki alıyoruz. Kredi Kayıt Bürosu'ndan 2,3 lira ücretle çeki kesen kişinin kredibilitesini öğrenme imkanınız var. Bunun için EBSO'ya ve Kredi Kayıt Bürosu'na üye olmanız gerekiyor" şeklinde konuştu.