'Türkiye Ticaret Merkezleri' geliyor!
Merkezlerin iş dünyasına hizmet vereceğini belirten Bakan Çağlayan, özellikle ABD ve Asya-Pasifik gibi uzak bölgelere ihracat yapanlar açısından önemli bir destek mekanizması görevini göreceğini dile getirdi.
ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatçılara yönelik yeni bir destek mekanizması üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Türkiye Ticaret Merkezleri" adıyla merkezler kuracaklarını bildirdi.
Çağlayan, Ankara Sanayi Odasının (ASO) Temmuz ayı Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, toplantıda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
İş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarına "empati ile değil sempati ile yaklaştığını" ifade eden Çağlayan, "ASO çok kutsal bir mekandır. Yenilenmiş yönetim kurulu ve meclis üyelerinin ASO'nun geçmişinde olduğu gibi ülke meselelerinde, ekonomi meselelerinde sadece üretimin tarafında olarak katkılar vereceğinden endişem yok" diye konuştu.
İhracatla ilgili yeni bir destek mekanizması üzerinde çalıştıklarını belirten Çağlayan, "Türkiye Ticaret Merkezleri" adıyla merkezler kuracaklarını bildirdi.
Özel sektör üst kuruluşlarının da işin içinde olacağını ve merkezlerin iş dünyasına hizmet vereceğini belirten Çağlayan, özellikle ABD ve Asya-Pasifik gibi uzak bölgelere ihracat yapanlar açısından önemli bir destek mekanizması görevini göreceğini dile getirdi.
Danışmanlığın merkezlerin önemli hizmetleri arasında olduğunu anlatan Çağlayan, "Bununla ilgili düzenleme ilgili kurumlar onayladıktan sonra Türkiye'nin gündemine gelecek" dedi.
"Bürokratik engeller azaltılacak"
Hükümet olarak çok önemli çalışmaların arefesinde olduklarını anlatan Çağlayan, son Bakanlar Kurulu toplantısında 2 saate yakın yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda sunum yaptığını anımsattı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sanayi ve sanayicinin rakabet gücünün artırılması, engellerin kaldırılması, bürokratik engeller konusunda gerekli çalışmaların hızlandırılması ve girdi maliyetleri konusunda düzenlemeler yapılmasına ilişkin talimat verdiğini ifade etti.
Başbakanlığın bürokratik engellerin getirdiği maliyetler konusunda analiz yaptıracağını bildiren Çağlayan, bu anlamda çok önemli düzenlemeler yapılacağını söyledi.
'KOBİ'lere özel bir kredi portföyü oluşturabilir'
Yatırımların desteklenmesi için finansman desteğinin önemine de değinen Çağlayan, bu desteği sağlayacak olan bankaların vatandaşın, sanayicinin canını yakma ve paradan para kazanma arayışı içerisinde olduklarını söyledi.
Bankaların çok ciddi faiz dışı gelirleri bulunduğunun altını çizen Çağlayan, "Sıfır maliyetli işler için işlem maliyeti alıyorlar. Bankacılık kesimi de elini taşın altına koymalı, insaflı davranmalı. Hepimiz aynı gemideyiz" diye konuştu.
Bankacılık sisteminin yeni yatırım yapacaklara ve KOBİ'lere destek vermesi gerektiğini belirten Çağlayan, Türkiye'nin maliyetlerinin azalması ve yatırımcının düşük maliyetli kredilerle yatırım yapması adına faizlerin düşük olmasını istediklerini dile getirdi.
Bankacılık kesiminin yeni enstrumanlar ortaya koymasının önemine dikkati çeken Çağlayan, "Bankacılık sistemi KOBİ'lere özel bir kredi portföyü oluşturabilir. Bankalar vermiş oldukları kredilerin belli bir oranını KOBİ'lere kullandırmakla mükellef olabilir. Bunu yapacak olan BDDK ve ilgili kuruluşlardır. KOBİ'lere düşük faizlerle kredi sağlayacak olan bankaların maliyetlerinde iyileştirmeler yapılabilir" ifadelerini kullandı.
"MB keşke önceki uyarılarımızı dikkate alsaydı"
Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun (PPK) faiz kararına da konuşmasında yer veren Çağlayan, faizler konusundaki görüşlerinin herkes tarafından bilindiğini ifade etti.
Bankanın kendisine kanunla verilmiş görevler çerçevesinde elindeki enstrumanlarla gerekli müdaleyi yapabilecek bir kurum olduğunu anlatan Çağlayan, "Biz ülkemizde faizlerin yüzde 4,64'lere düştüğünü gördük. Keşke Merkez Bankası kendisini ikaz etmiş olduğumuz dönemleri dikkate alsaydı ve faiz düşüşlerine o tarihte başlayabilseydi" değerlendirmesinde bulundu.