'Yatırımlar yine gelişen ülkelere kayacak'

Başbakan Yardımcısı Babacan, 6. AVM Yatırımları Konferansı'ndaki konuşmasında gelişmiş ülkelerin vergi artışına gitmek zorunda kalacaklarını ve yatırımların adresinin yine gelişen ülkeler olacağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUl - 6. AVM Yatırımları Konferansı'nda konuşan Babacan,gelişen piyasalar ve Türkiye ekonomisine dair değerlendirmelerde bulundu. Babacan, "Gelişmekte olan ülkeler özellikle Fed'in politikasıyla beraber daha düşük bir büyüme performansı sergilemeye başladılar.  Gelişmekte olan ülkeler artık eskisi kadar hızlı büyümeyecek. Yine de gelişmiş ülkelerin üzerinde olmaya devam edecek" dedi. 

"Gelişmiş ülkelerin yapısal sorunları çok büyük" diyen Babacan, "Kamu borç stoğu tarihi yükdek seviyelerde. 

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki rakamlara ulaşmış durumda" şeklinde konuştu ve şöyle devam etti: "Bu borç nasıl atılacak? Bütçe disipliniyle sağlanacak. Önce harcamaları kısmaya başladılar sonra 'aşırı kıstık' dediler gevşetmeye başladılar. Ama vergiler konusunda er ya da geç artışlar gelecek. Yatırımların adresinin yine gelişmekte olan ülkeler olduğunu göreceğiz." 

Bankacılık sistemleri daha sağlam

Babacan, gelişmekte olan ülkelerin bankacılık sistemlerinin gelişmiş ülkelere göre çok daha sağlam olduğunu ifade etti. 

Geçen yıl gelişen piyaslarda yaşanan çıkışlara değinen Babacan, "Bizim malum mayıs-haziran ayında Gezi olaylarımız var ve yine bütün dünyada 22 Mayıs sonrası Fed'in yeni politika uygulamaları var. 

Bu tabloda dahi bu rakam 37,8 milyar dolar. DİBS piyasasından çıkış oldu diye gazetelerde okuyabilirsiniz 3 milyar dolar diye. Ama giren rakam 37,8 milyar dolar." Babacan, 2013 yılının tamamında 74,8 milyar dolar fon girişi olduğunu söyledi.