58 milyar lira 'ilave gelir' mümkün olabilir

Bakan Şimşek, kayıtdışının AB ortalamasına çekilmesi halinde 2015'te 58 milyar TL ilave gelir elde edilebileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de kayıtdışı ekonominin AB ortalamalarına çekilmesi halinde, vergi oranlarıyla oynamadan 2015 yılında 58 milyar lira ilave gelir elde edilebileceğini söyledi.

Şimşek, "Kayıtdışı ekonomiye geçişte sivil toplum kuruluşları ile buluşma" konulu toplantıda, "Türkiye'de kayıtdışılığın milli gelire oranı yüzde 27.2...TÜİK rakamlarına göre kayıtdışı istihdam ise yüzde 38. Yapılan çalışmalarla AB ortalamasını hızlı bir şekilde yakalayabiliriz. AB ortalamasını yakalarsak,2015'te hiçbir vergi oranı ile oynamadan 58 milyar lira ilave gelir elde edilebilir" dedi.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan sunuma göre, Türkiye'de yüzde27.2 olan kayıtdışının milli gelire oranı AB ortalamasında yüzde 19.2.

Türkiye'de kayıtdışı ekonominin varlığını vergi oranlarının yüksekliği gibi nedenlerle açıklanamayacağını ifade eden Şimşek, "Dolaylı bazı vergiler yüksek, ancak genel resme bakınca yüksek vergileri sebep olarak ortaya koymak zor...Türkiye kurum kazançları üzerinde toplam vergi yükünde OECD'nin en düşüklerinden biri. Gelir vergisinde en düşük dilime tekabül eden vergi oranı yüzde 15, en yükseğe tekabül eden ise yüzde 35. Efektif KDV oranı ise yüzde 14 civarı. Dolayısıyla genel olarak yüksek vergiyi argüman olarak koymak zor" diye konuştu.

Toplantıda verilen bilgiye göre, Gelir İdaresi Başkanlığı Türkiye'de kayıtdışı ekonominin büyüklüğüne ilişkin ölçümleme çalışmalarını 2013 sonuna kadar açıklamayı planlıyor.