Babacan: Daha keskin tedbirler gerekebilir

Babacan, kredi kartları ve bireysel kredilerle ilgili olarak bazı alanlarda daha keskin tedbirler alınması gerekebileceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kredi kartları ve bireysel kredilerle ilgili çalışmaların yakın zamanda tamamlanacağını belirterek, "Bazı alanlarda daha keskin tedbirler alınması gerekebilir" dedi.

Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) 10'uncu yılı dolayısıyla düzenlenen toplantının ardından soruları yanıtlayan Babacan, bireysel krediler, tüketici kredileri kredi kartları ile ilgili düzenlemelerin önemli bir bölümünü yaptıklarını, bunların yayımlanıp uygulamaya girdiğini belirterek, "Geride kalan 3 çalışma alanı vardı. Bu üç alanla alakalı etki analizleri üzerinde çalışılıyor.  Bu çalışma bittikten sonra hangi alanda ne kadar düzenleme yapacağımızın kararını vermiş olacağız. Aşırılığın oluştuğu alanlara daha fazla düzenleme yapacağız ama makul bir miktarda kredi genişlemesinin de önünü açık tutacağız. O 'makul' kelimesinin altını çizerek söylüyorum. Aşırılık ekonomimize zarar veriyor. Kredi hacmi büyüyecek, ama makul ve dengeli büyüyecek" ifadesini kullandı.

Ali Babacan, kredilere, ihracat, yatırım ve KOBİ'ler içinse "evet" dediklerini, ancak tüketim içinse dikkatli olmaya devam edeceklerini vurgulayarak, gerekirse ilave tedbirler alacaklarını söyledi.

Kredi kartı taksitlendirilmesine ilişkin soru üzerine Babacan, çalışmanın bütün bireysel kredileriyle ilgili olduğunu belirterek, ürünün cinsi ile kredi taksit sayısı arasında bir bağ kurup kurmamayla ilgili çalıştıklarını, bunun yakında tamamlanacağını, uygulamanın da belli bir takvimde yapılacağını kaydetti.  Babacan, bunların üzerindeki pek çok uygulamayı BDDK'nın yapacağını ifade ederek, Finansal İstikrar Komitesi olarak bir çerçeve oluşturacaklarını, BDDK'nın görüşe açacağını, gelen sonuçlar neticesinde karar ve nihai uygulamanın başlayacağını söyledi.  

"Ben ve eşim BES'e girdik"

BES'te devlet katkısının daha ne kadar devam edeceğine ilişkin soruya Babacan, bu düzenlemeyle ilgili süre sınırı koymadıklarını anlatarak, "Yüzde 25 oranındaki devlet katkısında bir değişikliği de öngörmedik. Bu sistem sonuç verdiği sürece, hem devletin hem vatandaşın memnuniyeti devam ettiği sürece sürecek bir sistem. İlk yıl sonuçlarından biz devlet olarak memnunuz" diye konuştu.  

Finansal İstikrar Komitesi'nde tasarrufların artırılmasına yönelik önlemlere ilişkin soruya Babacan, "Şu anda odaklandığımız konu krediye dayanan tüketimi bir miktar daha kontrol altında tutabilmektir. Bunu yapınca doğal olarak tasarruf artmış oluyor. Toplum olarak ne kadar az harcarsanız harcamadığınız kısmı tasarruf etmiş oluyorsunuz" yanıtını verdi.

Babacan, kendisinin ve ailesinin BES'e katılıp katılmadığına yönelik soru üzerine, "Ailemizde 18 yaşın üzerinde sadece ben ve eşim var. Ben eşim ile beraber sisteme girmiş durumdayım. Piyasanın rekabet şartlarını da düşünerek detayları veremeyeceğim" yanıtını verdi.