Bilişim ve ulaşım Türkiye'den hızlı büyüdü

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, ''Bilişim sektörünün büyüme oranı Türkiye'nin büyüme oranının 2,5-3 katı seviyesinde gerçekleşti. Ulaşımda 1 kat fazla gerçekleşti'' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
ANKARA - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bilişim sektörünün büyüme oranının Türkiye'nin büyüme oranının 2,5-3 katı seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi.
TBD, TESİD, TÜTED, TÜBİDER, YASAD'ın da aralarında bulunduğu Bilişim Sektörü Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ile bir araya gelen Bakan Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer'in sürekli sahada olduğunu belirterek, ''Sizlerin içerde ve dışarda neler yapabileceğimizi sizin adınıza düşünen, araştıran ve çözüm üreten konumda oldu. Kendisine teşekkür ediyorum'' dedi.
Yıldırım, Türkiye'de bilgi toplumu, bilişimle ilgili gelinen noktanın, 10 yıl öncesine göre kıyas yapılırsa çok büyük olduğunu, 10 yıl sonra olunması gereken yer ve Türkiye'nin hedefleri açısından bakıldığında yapılanların yapılacakların küçük bir kesiti şeklinde düşünülebileceğini, çünkü bu alanın tahayyülleri zorlayan şekilde geliştiğini söyledi.
Türkiye'nin bu alanda mukayeseli üstünlüğe sahip olabileceğini ifade eden Yıldırım, bunun için her türlü imkan, alt yapısı ve insan kaynağına sahip olduğunu bildirdi.
2013 ve takip eden yıllar itibariyle bilgi toplumu hedeflerinin 2009'da belirlenen hedeflerin çok üzerinde gerçekleşeceğini gösterdiğini anlatan Yıldırım, ''Burada rakamlara işkence yaptırmaya gerek yok. Rakamlar sürekli değişiyor. Onun için rakamlardan ziyade, insan ve toplum hayatında ülkemizin genel büyümesinde ve kalkınmasında biz doğru yerde miyiz? Nerede olmamız lazım, ne kadar ülkenin kaderinde söz sahibi olmamız gerekiyor? Buna biraz daha fazla kafa yormamız lazım'' diye konuştu.
Yıldırım, bilişimin yaşamın her alanında bir paydaş olarak yer alacağı günlerde her gün daha da yakın olunduğunu kaydetti.
 
''İnternet aboneliğinde yıllık büyüme oranı yüzde 46''
 
2012 yılında yurt dışından gelen cihaz sayısının 14 milyon 338 bin olduğunu, imalat ile yapılan kaydın 368 bin olduğunu belirten Yıldırım, ''Daha gidecek ne kadar yolumuz olduğunu buradan anlayabiliriz. Toplam kayıt 14 milyon 700 bini aşmış'' dedi.
Yıldırım, BTK'nın 2012 3. çeyrek rakamlarına bakıldığında, 2002 yılında 20 binin altında olan genişbant erişim abone sayısının şu anda 19,5 milyonu geçtiğini, bunun 11 milyonun mobil internet abonesi olduğunu söyledi.
Türkiye'de 50 milyon internet kullanıcısı olduğunu belirten Yıldırım, internet aboneliğinde yıllık büyüme oranının yüzde 46 olarak gerçekleştiğini kaydetti.
Bilişim sektörünün büyüme oranının Türkiye'nin büyüme oranının 2,5-3 katı seviyesinde gerçekleştiğine dikkati çeken Yıldırım, ''Ulaşımda büyüme 1 kat fazla gerçekleşti. Ulaşım ve iletişim Türkiye'nin büyümesini yukarıya doğru çeken rol oynadı. Bu bakımdan da ülkemizin ihracat, ticaret hedeflerinin tutmasında, milli gelirinin büyümesinde ciddi katkı sağladı'' diye konuştu.
Türkiye'de, mobil bilgisayardan veya cep telefonundan internet kullananların sayısının çok hızlı arttığını vurgulayan Yıldırım, yaklaşık 40 milyonun üzerinde 3G abonesinin bulunduğunu, bunun arkasındaki nedenin 3G lisanslarında zamanlamayı doğru yapmalarının olduğunu söyledi.
2012 yılı üçüncü çeyreğinde toplam mobil trafik hacminin bir önceki döneme göre yüzde 1,36 artışla 44 milyar dakikayı geçtiğini dile getiren Yıldırım, kısa mesaj (SMS) sayısının da bir önceki döneme göre yüzde 10,5 artarak 46 milyar 166 milyona eriştiğini bildirdi.
2012 sonunda, toplam mobil görüşme süresinin yaklaşık 189 milyar dakikaya, toplam SMS adedinin de yaklaşık 171 milyar adede ulaşacağını öngördüklerini açıklayan Yıldırım, ''Dolayısıyla 2012 yılı itibariyle toplam görüşme süresi ve kısa mesajla haberleşmedeki artışta yüzde 22 artış gerçekleşiyor. Türkiye'de ortalama aylık mobil telefonla konuşma süresi 299 dakika ile Avrupa'da ilk sıradaki yerini korudu'' dedi.
Türkiye'de sabit ve cep telefonu görüşmelerinde, SMS'te ve internet kullanım sürelerinde sürekli artış eğiliminin bulunduğunu ifade eden Yıldırım, yaklaşık yüzde 80 olan ön ödemeli abone oranının son 3 yılda yüzde 62'ye gerilediğini, bunun sürdürülebilir internet kullanımı alışkanlığının toplumda yayıldığını gösterdiğini kaydetti.
2011 yılında mobil işletmecilerin veri gelirleri oranının toplam gelirler içinde yüzde 7,3 iken, 2012 yılı 9 ayında bu oranın yüzde 10,7 olarak gerçekleştiğini bildiren Yıldırım, ''2012 yılı üçüncü çeyrekte sabit ve mobil işletmecilerin toplam yatırım miktarı yaklaşık 1,354 milyar lira oldu. 2012 yılının 9 ayında toplam yatırım gerçekleşmesi 3,6 milyar lira oldu. Bunun üzerine 300 daha koyarsak demek ki 5 milyar lira civarında iletişim alt yapısına mobil ve sabit işletmeciler yatırım yapmış oluyor'' ifadesini kullandı.
2013'te daha güzel çalışmalarda beraber olunacağını anlatan Yıldırım, ezber bozan bir anlayışla çalıştıklarını söyledi.
BTK Başkanı Tayfun Acarer de bilişim STK'larının 2012 yılı değerlendirmesinde bulunmak ve 10 yıl öncesine göre gelinen nokta dikkate alarak bu sektöre yapılan katkı için Bakan Binali Yıldırım'a verilmek üzere şükran plaketi hazırladıklarını söyledi.
Sektör temsilcileri de Bakan Yıldırım'a sektöre ve STK'lara verdiği destekten dolayı teşekkür etti.
Konuşmaların ardından sektör temsilcileri, Bakan Yıldırım'a plaket verdi.