Bozulma personel ve sosyal güvenlikten

Şimşek, dış koşulların yanı sıra bütçedeki bozulmanın ağırlıklı olarak personel ve sosyal güvenlik kalemlerine yapılan aktarımlardan kaynaklandığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ocak-Haziran döneminde bütçede bozulma olsa da kontrollü hareket edildiğini, gerekmesi halinde bütçe açığının çok artmaması için tedbir alacaklarını söyledi.

Şimşek'in verdiği bilgiye göre, yılın ilk yarısında giderler yüzde 17.9 artarak 168.9 milyar lira, gelirler yüzde 11 artarak 162.2 milyar lira oldu.

Geçen yılın altı aylık döneminde 2.586 milyar lira fazla veren bütçe, bu yıl aynı dönemde 6.7 milyar lira açık verirken, faiz dışı fazla (FDF) yüzde 22.7 azalışla 19.6 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

İlk altı ayda faiz hariç giderler yüzde 18.1 artışla 142.6milyar lira, faiz giderleri yüzde 17 artışla 26.3 milyar lira olurken, vergi gelirleri yüzde 6.9 artışla 131.2 milyar lira oldu.

Şimşek, "Vergi gelirleri artışındaki düşüş sadece ekonomideki gelişmeden kaynaklanmadı, ekonomik büyümenin kompozisyonu ve seviyesi de etkili oldu" dedi.

Vergi gelirleri arasında KDV'nin nominal olarak neredeyse yerinde saydığını ifade eden Şimşek, "Bu da aslında ekonominin ne kadar yavaşladığını, özellikle özel tüketimin ne kadar yavaşladığını ortaya koymaktadır. Bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen 2012 yılının ilk altı aylık döneminde vergi gelirlerinin faiz hariç giderleri karşılama oranındaki istikrar devam etmiş ve söz konusu oran yüzde 92 olarak gerçekleşmiştir" dedi.

Bozulma personel ve sosyal güvenlikten

Bütün olumsuz gelişmelere rağmen bütçede performansın olumsuz olmadığını ifade eden Şimşek, dış koşulların yanı sıra bütçedeki bozulmanın ağırlıklı olarak personel ve sosyal güvenlik kalemlerine yapılan aktarımlardan kaynaklandığını bildirdi.

Bütçede bu yıl 21.1 milyar lira açık, 29.1 milyar lira da FDF öngörülüyor.

Şimşek, yılın ilk yarısında sosyal güvenliğe 7.4 milyar lira ek kaynak aktarıldığını bildirirken, personel harcamaları yüzde 18.1 artışla 142.6 milyar liraya ulaştı.

Bu yılın ilk yarısında TCDD'nin yatırımları için 1.9 milyar liralık aktarım da yaptıklarının altını çizen Şimşek, "Altyapı yatırımlarının dışında Türkiye'ye katkı sağlamayacak cari harcamalara ilave kaynak sağlamayacağız" diye konuştu.

Şimşek, bu senenin ilk yarısında kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasından gelen tutarın da 3.5 milyar lira olduğunu bildirdi.

Şimşek, Avrupa Birliği dahil bazı olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye ekonomisindeki yumuşak iniş sürecinin devam ettiğini belirterek, "Enerji fiyatlarında yaşanan nispeten düşük seyir devam ederse cari açıktaki iyileşme devam edebilir ve yıl sonu hedefinin altında kalabilir. Yılsonu yüzde 4 olan büyümeyi halen yakalayabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir