Bütçe, ağustosta 874 milyon lira açık verdi

Ocak-Ağustos döneminde bütçe açığı 25,2 milyar TL oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA) – Bütçede yüksek açık ağustos ayında da devam etti. 2017 Ağustos ayında bütçe 874 milyon TL açık verdi. Geçen yıl aynı ayda bütçe 3,6 milyar TL fazla vermişti. Ocak-Ağustos döneminde de açık 25 milyar 184 milyon TL’ye ulaştı. Geçen yıl 7 aylık bütçe dengesi 4,9 milyar TL fazla seviyesindeydi. Maliye Bakanı Naci Ağbal da yıl sonu bütçe açık revizesini açıkladı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, ağustos ayı bütçe verilerine yönelik yaptığı değerlendirmede, yıl sonu açık hedefi revizyonunu ilan ederek 60 milyar TL düzeyinde bir açık beklendiğini duyurdu. AA’ya açıklama yapan Ağbal, “Türkiye bütçesi o kadar sağlam ki savunma ve güvenlik konusunda da ilave harcamalar yapıyoruz ama bütün bunlara rağmen bütçe dengesi içinde götürmeyi başarabiliyoruz. O açıdan yıl sonunda bütçe açığının 60 milyar lira civarında olacağını ifade ediyorum. Milli gelirin yüzde 2’si civarında bütçe açığı olacak. Tedbirleri almasaydık ekonomik büyümedeki trendi yakalayamazdık” dedi.

2018 bütçesinde tasarruf kalemleri olacak

Naci Ağbal, hazırlıkları süren; 18 Ekim günü TBMM’ye sunulacak, öncesinde ise OVP ve OVMP ile temel çerçevesi belli olacak olan 2018 bütçesinde tasarruf önlemleri olacağını da açıkladı. Ağbal, 2018 bütçesinin de yaklaşık 60 milyar TL düzeyindeki bir açık hedefini içerdiğini ima ederek, “Bunun için ayağımızı yorganımıza göre uzatacağız. Kamu harcamalarına önümüzdeki yıl başta cari harcamalar olmak üzere sınırlamalar getiriyoruz. Vatandaşa 'tasarruf et' diyoruz, devlet de tasarruf edecek. Makine-ekipman, kırtasiye alımlarından tutun da bütün hizmet alımlarına kadar çok kapsamlı tasarruf önlemleri 2018 bütçesinde getireceğiz” dedi.

Naci Ağbal, Ağustos ayındaki aylık bozulmanın da bayram nedeniyle emekli aylıkları ve engelli bakım paralarının Eylül ayı yerine Ağustosa çekilmesinden kaynaklandığını, bu etkinin 3,7 milyar TL olduğunu belirtti. Yıl sonu bütçe açığı hedeflerini tutturmak için ciddi bir çaba harcandığını hatırlatan Naci Ağbal, yıl sonuna ilişkin vergi gelirlerindeki tahminlerinin üzerine çıkılacağını belirtti.

Ağustosta FDF 4,6 milyar TL

Maliye Bakanlığı verilerine göre bütçe 874 milyon TL açık verdi. Faiz dışı fazla da 4,6 milyar TL oldu. Bütçe gelirleri geçen yıl aynı aya göre yüzde 12 artarak 57 milyar TL, bütçe giderleri ise yüzde 22,4 oranında artarak 57,9 milyar TL oldu. Bütçe gelirleri içinde vergi gelirleri Ağustos 2017’de geçen yıl aynı aya göre yüzde 13,1 oranında artarak 51,4 milyar TL düzeyine geldi. Faiz dışı giderler ise ise yüzde 23,6 oranında artarak 52,4 milyar TL oldu.

8 aylık açık 25.2 milyar TL

Yılın ilk 8 ayı sonunda ise bütçe açığı 25,2 milyar TL düzeyine çıktı. Faiz dışı fazla da 8 ayda 13 milyar TL oldu. Bütçe gelirleri Ocak-Ağustos döneminde geçen yıl aynı döneme göre yüzde 10,9 oranında artarak 408,7 milyar TL; bütçe giderleri ise yüzde 19,3 oranında artarak 433,8 milyar TL düzeyinde gerçekleşti. Bütçe gelirleri içinde vergi gelirlerindeki artış yüzde 15,2 oldu ve 343,5 milyar TL bütçe geliri elde edildi. Faiz hariç bütçe giderleri ise yüzde 20,6 oranında artarak 395,7 milyar TL oldu.