Bütçe ilk yarıda 804 milyon fazla verdi

Haziran’da bütçede 3,2 milyar TL 'fazla' oluştu. Bütçe yılın ilk yarısında 804 milyon TL fazla verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Maliye Bakanlığı, 2015 yılı haziran ayı ve ocak-haziran dönemi bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Buna göre, haziranda bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,5 artarak 39,6 milyar lira, bütçe giderleri ise yüzde 3,3 yükselerek 36,3 milyar lira olarak gerçekleşti.  

Ocak-haziran döneminde ise bütçe gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,8 artışla 237,5 milyar lira, bütçe giderleri yüzde 10,7 artışla 236,7 milyar lira oldu.  

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, düzenlediği basın toplantısında, haziran ayı ve ocak-haziran dönemine ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı.Bu yılın haziran ayında merkezi yönetim bütçesinin 3,2 milyar lira fazla verdiğini belirten Şimşek, bütçenin geçen yılın aynı ayında ise 613 milyon açık verdiğini anımsattı. 

Şimşek, haziranda bütçe dengesinde geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 3,8 milyar liralık bir iyileşme olduğuna dikkati çekerek, "Faiz dışı dengeye baktığımız zaman geçen yılın aynı ayına göre 4 milyar lira fazla gerçekleşerek, yaklaşık 4,9 milyar lira oldu" diye konuştu. 

Bu yılın tamamında 21 milyar liralık bütçe açığı öngörüldüğüne değinen Şimşek, yılın ilk yarısında bütçenin 804 milyon lira fazla verdiğini vurguladı. Şimşek, geçen yılın aynı döneminde bütçenin 3,4 milyar lira açık verdiğini belirterek, bu yılın ilk yarısında geçen yılının aynı dönemine göre 4,2 milyar liralık iyileşme olduğunu ifade etti. 

'Seçim ekonomisi uygulanmadığı görülecek'

Şimşek, bu yılın ocak-haziran döneminde faiz dışı fazlanın 30,5 milyar lira olduğunu belirterek, "Yılın tamamı için öngördüğümüz 33 milyar liralık hedefe göre, yüzde 92,4 oranında ilk 6 ayda bir gerçekleşme söz konusu. Bu sonuçlara bakıldığında göreceksiniz ki Türkiye yılın ilk yarısında bir genel seçim yaşamış olmasına rağmen, hiçbir şekilde seçim ekonomisi uygulanmamıştır. Muhalefet partilerinin ortaya koyduğu tüm popülist yaklaşıma rağmen AK Parti hükümetleri bütçe disiplinini güçlü bir şekilde devam ettirmiştir" diye konuştu. 

'Erken seçim olumsuz senaryo'

Bakan Şimşek, yılın ilk altı ayına ilişkin bütçe gerçekleşmelerini açıkladığı basın toplantısının soru cevap bölümünde ise erken seçim olasılığıyla ilgili konuştu. Şimşek şunları söyledi;

"Tekrar seçim olması olumsuz bir senaryo, bu bir anlamda 2015 yılının tamamının belirsizlikle karşı karşıya kalması demek. Türkiye'nin güçlü bir koalisyon hükümeti ile yoluna devam etmesi hepimizin arzusudur tüm iyi niyete rağmen olumlu bir sonuç çıkmaz ise Türkiye yeniden hakemlik yapacaktır."

2016 bütçe süreci başladı

Bütçenin koalisyon görüşmelerinin parçası olacağına ihtimal vermediğini belirten Şimşek, "2016 bütçe sürecini başlattım" dedi.