Cari açığın kapatılması hedefine ''dizel'' katkı

SOCAR Türkiye'nin 5.6 milyar dolar yatırımla yürüttüğü en kapsamlı yerlileştirme projesi olarak anılan Star Rafinerisi tamamlandığında yıllık 5 milyon tonluk motorin üretimiyle Türkiye'nin akaryakıt için ödediği ithalat faturasını düşürecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Hayati Öztürk, Aliağa'daki Petkim Yarımadası'nda yatırım çalışmaları devam eden STAR Rafinerisi'nin 2017 sonunda devreye alınmasının planlandığını, bu yatırım sayesinde 2020'li yıllarda 5 milyar dolarlık cari açığın engellenmiş olacağını belirtti. 

AA muhabirine açıklama yapan Öztürk, SOCAR Türkiye tarafından yürütülen ve Türkiye'nin en kapsamlı yerlileştirme projesi olarak anılan STAR Rafinerisi'nde inşaat çalışmalarının sorunsuz devam ettiğini, yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasiteli tesisin saha hazırlama sürecinde olduğunu ifade etti. 

Petkim'in dışa bağımlılığı bu yatırımla ortadan kaldırılacak

Rafinerinin özellikle Türkiye'nin motorin ihtiyacına yanıt vermek amacıyla yapıldığını, aynı zamanda Petkim ile sağlanacak entegrasyon sayesinde daha yüksek katma değerdeki petrokimya ürünlerini üretmeye başlayacaklarını anlatan Öztürk, Petkim'in dışa bağımlılığının bu yatırımla ortadan kaldırılacağını anlattı. 

Türkiye'de cari açık sorununun enerjiden sonra en fazla rafineri ürünlerinden kaynaklandığına işaret eden Öztürk, şöyle konuştu: 

"Türkiye, rafineri ve petrokimyada net ithalatçı bir konumda. Enerji dışında ciddi büyüklükte cari açığı rafineri ve petrokimya ürünlerinden veriyoruz. Bu yatırım cari açık sorununun çözümüne çok önemli bir katkı sağlamış olacak. Rafineri yatırımının devreye alınmasıyla 2020'lerde 5 milyar dolarlık cari açığın oluşması engellenecek. Projenin yaratacağı istihdam ve tetikleyeceği yatırımların toplam büyüklüğünün bu değerden daha fazla olacak. Çünkü Türkiye, tüketimini hızla artırdığı motorini ithal ediyordu. Bu rafineriyle kendisi üretmeye başlayacak. Bu durum uluslararası oyuncuların da dikkatini yatırıma yöneltmiş durumda." 

 Yerli üretimde rekabet gücünü hızla artıracak

Dünyada artık rafineri ve petrokimya üretimini entegre edemeyenlerin rekabetçi olamadığını, bu entegrasyonu ilk kez yakalayacak Türkiye'nin yerli üretimde rekabet gücünü hızla artıracağını belirten Öztürk, "Gelecekte Türk imalat sanayisi bu iki tesis üzerine inşa edilecek. Rekabetçi bir kimya üretiminiz olmadığı sürece ne elektronikte, ne otomotivde ne de beyaz eşyada güçlü olursunuz. 2023 hedeflerini yakalamak istiyorsak bu rafineriye ihtiyacımız var" diye konuştu. 

Dünyanın önde gelen tüm ülkelerinin üretim altyapılarına yönelik yatırımları artırmaya çalıştığına dikkati çeken Öztürk, 2008'de başlayan krizin ülkelere sadece hizmetler sektörüyle ayakta kalınamayacağını, üretimi güçlü olan ülkelerin krizlerde daha sağlam durabildiğini gösterdiğini kaydetti. 

"Bu yatırımı yapmazsak zaman içinde elimizdekiler yatırımlar da gider"

Rafinerinin sanayi altyapısını güçlendirerek Türkiye'yi ekonomik krizlere karşı daha dayanıklı hale getireceğini ifade eden Öztürk, "Yüksek katma değerdeki petrokimya ürünleri sayesinde yeni yatırım imkanları da ortaya çıkacak. Rafineri yatırımı arkasından gelecek diğer yatırımları da tetikleyecek. Ama bu yatırımı yapmazsak zaman içinde elimizdekiler yatırımlar da gider" dedi. 

Öztürk, Petkim yarımadası içinde petrokimya kümelenmesi yaratılması konusunda çalışmaların devam ettiğini, ancak bu konuda deklare edilebilecek bir noktada olmadıklarını da sözlerine ekledi. 

Tek noktaya en büyük yatırım 

Petkim yarımadası içindeki 2 bin 700 dönümlük alanda kurulacak STAR Rafinerisi'nde saha hazırlama ve hafriyat çalışmalarında 2,5 yıl geride bırakıldı. 

Maliyeti 5.6 milyar dolar

Türkiye'nin tek noktaya yapılan en büyük yatırımı olacak tesis, 5.6 milyar dolara mal olacak. 2017 sonunda devreye alınacak rafineride yılda 1.3 milyon ton NAFTA,  5 milyon ton ultra düşük kükürtlü motorin, 1.7 milyon ton jet yakıtı, 698 bin ton petrokok, 525 bin ton reformat, 460 bin ton karışık ksilen, 261 bin ton LPG ve 158 bin ton kükürt üretilecek.  

Bu konularda ilginizi çekebilir